Nieuwsbericht

Natuurimpuls langs de N246 bij Buitenhuizen

Gepubliceerd op: 9 september 2022 - Laatste update: 9 september 2022, 17:48

In Natuuroever Buitenhuizen langs het Noordzeekanaal zijn in de zomer van 2022 meerdere voorzieningen aangelegd om de natuur op deze plek verder te versterken.

Zo zijn er verschillende verblijfskasten geplaatst en hebben vrijwilligers van Kontakt Milieubeheer Zaanstreek (KMZ) vrijdag 9 september 2022 broedgaten voor wilde bijen geboord.

Eerder dit jaar hebben we populieren verwijderd die aan het einde van de levensduur waren en daardoor een risico vormden voor de verkeersveiligheid op de N246. KMZ kwam als reactie hierop met de wens om de natuur in de directe omgeving te versterken. Samen met KMZ hebben we idee├źn uitgewerkt en een deel ervan uitgevoerd.

'De natuur krijgt hier een enorme ecologische impuls. Rijkswaterstaat heeft samen met burgers en organisaties echt het maximale gedaan om dit te realiseren. Een voorbeeldproject!', aldus David Sluis en Monique Zonneveld van GroenZaans en KMZ.

Biodiversiteit bij de natuuroever Buitenhuizen

Sinds juli 2022 verrijken 2 verblijfkasten voor rosse- en dwergvleermuizen en een torenvalkkast de natuuroever. Een van de kasten staat net voorbij het kijkscherm bij de oeverzwaluwwand, waar dit jaar een paartje ijsvogels heeft gebroed.

In augustus is in de natuuroever ook een ooievaarsnest geplaatst. Vrijwilligers van KMZ hebben broedgaten in de houtstapels geboord voor wilde bijen en de bewoning van de vleermuiskasten gemonitord.

Komende winter zullen nog zogeheten vissenbossen worden aangelegd: stapels wilgentakken die onder water schuilplaatsen bieden aan jonge vissen. Met deze voorzieningen wordt de biodiversiteit van de natuuroever verder versterkt.

Wandelroute natuuroever Buitenhuizen

De natuuroever bij Buitenhuizen maakt deel uit van wandelroutes, zoals het Noord-Hollandpad. Informatieborden vertellen de bezoekers meer over de omgeving.

Dit natuurgebied langs de oevers van het Noordzeekanaal is een thuis voor allerlei dieren: oeverzwaluwen en ijsvogels hebben hun weg naar de broedwanden gevonden, er zijn diverse riet-zangvogels te beluisteren en vissen en andere diertjes schuilen en rusten in de ingepolderde meertjes.

Herbeplanting van bomen

Op de plek van de verwijderde populieren komen weer bomen terug, en wel in een grote diversiteit: meer dan 300 exemplaren van inheemse soorten, zoals zwarte populier, ratelpopulier, Noorse- en veldesdoorn, els, ruwe- en zachte berk, haagbeuk, wintereik, zoete kers, wilde appel, lijsterbes, winterlinde. Ook worden er 7 soorten heesters geplant.