Nieuwsbericht

Binnendeur Noordersluis IJmuiden vervangen

Gepubliceerd op: 16 september 2022

We vervingen in de week van 12 september 2022 de binnendeur van de Noordersluis in IJmuiden. Om de bijna 100 jaar oude sluis in topconditie te houden wisselen we eens in de 4 jaar een sluisdeur voor een ‘vers’ exemplaar. Tijdens de werkzaamheden kon de scheepvaart gebruik maken van Zeesluis IJmuiden.

De binnendeur is de deur aan de kant van het Noordzeekanaal. De deur is 53,5 x 20,4 x 7,3 m groot en weegt 1,2 miljoen kg. De laatste maanden controleerden we de deur op gebreken en maakten we deze schoon om te kunnen plaatsen.

Naast de deur knapten we ook de rolwagens op. De rolwagens zorgen ervoor dat de sluis over de bodem van het kanaal rolt. We demonteerden wielstellen en wielen. Daarna maten we ze in en controleerden we ze. Vervolgens zijn de afgekeurde materialen, maar ook lagers vernieuwd.

Noordersluis

De Noordersluis is opgeleverd in 1930 en is 400 m lang, 50 m breed en 15 m diep. De sluisdeur is los geplaatst op 2 rolwagens die over rails lopen op de bodem van de sluis. De deur beweegt door een op water aangedreven lierwerk met een trekkracht van normaal 300 kilonewton (kN) en onder extreme omstandigheden 900 kN. In 2021 vervingen wij de buitendeur. Dat is de deur aan de zijde van de Noordzee.