Nieuwsbericht

Digitaal museum archeologie Spijk geopend

Gepubliceerd op: 29 juni 2022 - Laatste update: 1 december 2023, 10:25

We hebben in Spijk een uniek digitaal museum geopend waar iedereen zich vanaf woensdag 29 juni 2022 kan onderdompelen in 500 jaar historie langs de Rijn.

Bij de archeologische werkzaamheden die plaatsvonden voorafgaand aan en tijdens de aanleg van de overnachtingshaven Spijk, zijn veel interessante objecten gevonden. Om zoveel mogelijk mensen toegang te geven tot de vondsten hebben we een digitaal museum laten maken.

Iede Blok Projectmanager Overnachtingshaven Spijk bij Rijkswaterstaat: 'Ik ben er heel trots op dat we, met de aanleg van de overnachtingshaven Spijk, deze bijzondere vondsten van onze vaderlandse geschiedenis nu aan bezoekers in heel Nederland en misschien wel ver daarbuiten kunnen laten zien in dit digitale museum.'

Tachtigjarige Oorlog

Van de 4 vindplaatsen die terugkomen in het museum zijn de overblijfselen van een omsingelingslinie uit de Tachtigjarige Oorlog het meest bijzonder. Deze linies, die bestonden uit versterkingen en loopgraven of grachten, werden meestal rond steden aangelegd. De in Spijk aangetroffen resten maakten deel uit van een omsingelingslinie rondom de Schenkenschans, tegenwoordig op Duits grondgebied. Daarnaast werden veel restanten van een voormalige steenfabriek opgegraven. 

Eric Norde, senior projectleider bij RAAP, het bureau dat de opgravingen uitvoerde, is vooral heel blij met de vele vondsten uit de Tachtigjarige Oorlog: 'Met deze bijzondere vondsten krijgen we een beeld van wat gewone soldaten deden voor ze in actie kwamen. We kunnen zo een concrete gebeurtenis uit een belangrijke periode uit onze geschiedenis volledig tastbaar maken.'

Presentatie aan omwonenden

Omwonenden van de nieuw aan te leggen overnachtingshaven konden als eerste kennisnemen van het museum. De vindplaats is namelijk niet alleen archeologisch zeer interessant. De voormalige steenfabriek was belangrijk voor de regio. Veel voorouders van de huidige inwoners van Spijk werkten in de fabriek. Bovendien is de betrokkenheid van de gemeenschap bij het project groot.

Aan de hand van presentaties van Iede Blok en Eric Norde werden de aanwezigen wegwijs gemaakt in het digitale museum.

Overnachtingshaven Spijk

We leggen in de Beijenwaard bij Spijk een overnachtingshaven aan voor binnenvaartschippers. Naast 50 reguliere ligplaatsen komen er 2 ligplaatsen voor duwschepen met duwbakken en speciale ligplaatsen voor schepen met gevaarlijke ladingen. Ook komen er voorzieningen voor de scheepvaart, zoals een auto-afzetsteiger, parkeerplaatsen en walstroom.

Meer informatie over het project is te vinden op de pagina Boven-Rijn: aanleg overnachtingshaven Spijk.