Interview

Buis Tweede Heinenoordtunnel geschikt gemaakt voor pendelbussen

Gepubliceerd op: 13 juni 2022 - Laatste update: 28 februari 2023, 14:03

Langzaam verkeer kan via de Tweede Heinenoordtunnel de Oude Maas oversteken. Deze tunnel ligt naast de Heinenoordtunnel in de snelweg A29 en heeft 2 tunnelbuizen: 1 alleen voor fietsers en 1 voor landbouwverkeer, brommers en scooters.

Veiligheidsmaatregelen

Van 20 april tot en met 2 juni 2022 was de Tweede Heinenoordtunnel op doordeweekse dagen afgesloten voor het landbouwverkeer om aanpassingen te doen.

Daisy Hofmans, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat, licht toe: ‘De Tweede Heinenoordtunnel is gebouwd voor het langzame verkeer. Om de hinder tijdens de afsluiting van de tunnel in de A29 te beperken en zetten we straks pendelbussen in als alternatief vervoer. Daarnaast willen we de reizigers die al met de bus gaan een zo goed mogelijke verbinding bieden.'

'De pendelbussen gaan straks door de buis die nu gebruikt wordt door landbouwverkeer, brommers en scooters. Brommers en scooters gaan dan tijdelijk door de fietsbuis. Dat vraagt om meer veiligheidsmaatregelen.’

De grootste ingreep was het ophangen van ventilatoren. Deze staan straks continu aan en blazen in geval van brand de rook direct via één kant de tunnel uit. Mensen uit de bus kunnen de tunnel dan veilig via de andere kant verlaten.

Tweede Heinenoordtunnel met 3 tijdelijke ventilatoren aan de zuidkant van de tunnel. Één van de veiligheidsmaatregelen om straks met pendelbussen door de buis van het landbouwverkeer te kunnen

30.000 auto’s van de weg

De renovatie van de Heinenoordtunnel veroorzaakt hinder voor de omgeving, weggebruikers en bedrijven. Dat is onvermijdelijk. Om te zorgen dat het verkeer bij afsluitingen van de tunnel kan blijven doorrijden en tijdens de spits niet volledig vast komt te staan, zullen er op de omleidingsroute 30.000 voertuigen van de weg af moeten.

Het openbaar vervoer is dan een goed alternatief. Daarom komt een tijdelijke uitbreiding van het openbaar vervoer. Er komt een pendeldienst tussen busstation Heinenoord en metrostation Zuidplein, die op extra bestemmingen stopt. Daarnaast rijden de bestaande buslijnen in de Hoeksche Waard vaker.

Om te voorkomen dat de bussen op de omleidingsroutes ook in de file komen, kunnen ze tijdelijk door de Tweede Heinenoordtunnel. Er rijdt straks tijdens de afsluiting iedere 2 minuten een pendelbus door deze tunnel.

Reisgedrag aanpassen

In augustus 2023 is de Heinenoordtunnel 3 weken helemaal dicht. En in de zomer van 2024 zo’n 2 weken. We treffen, naast bussen door de Tweede Heinenoordtunnel, nog meer maatregelen om hinder te beperken, zoals acties om fietsen te stimuleren en aanpassingen aan bestaande wegen om de doorstroming te bevorderen.

‘Het is daarnaast noodzakelijk dat weggebruikers zich goed voorbereiden en hun reisgedrag aanpassen’, vertelt Hofmans. ‘Ons dringende advies is: laat tijdens de afsluitingen van de tunnel de auto staan als dat kan. Misschien kun je thuiswerken of met het ov of de fiets reizen. Alleen samen kunnen we lange files op de omleidingsroutes voorkomen en kunnen we ervoor zorgen dat iedereen die echt op pad moet op zijn bestemming kan komen.’

Meer informatie

Meer weten over de aanpassingen in de Tweede Heinenoordtunnel? Bekijk de reportage die Fiona, de Rijkswaterstaat reporter, hierover maakte.