Nieuwsbericht

Zuidelijke duwvaartsluis Krammersluizen weer beschikbaar

Gepubliceerd op: 13 mei 2022 - Laatste update: 13 mei 2022, 17:04

De zuidelijke duwvaartsluis van de Krammersluizen, die sinds maandag 28 maart 2022 was gestremd door een vastzittende sluisdeur, is weer beschikbaar voor de scheepvaart.

Onderzoek naar de oorzaak van de vastzittende sluisdeur heeft laten zien dat de onderrolwagen moest worden vervangen. Dat is afgelopen week gebeurd met behulp van een speciaal kraanschip.

Om de onderrolwagen van de sluisdeur te kunnen vervangen hebben we de sluisdeur uitgehesen door middel van een speciale bok. De reserve onderrolwagen is vervolgens met behulp van een ponton onder de sluisdeur gemanoeuvreerd, waarna deze kon worden bevestigd. 

Vervolgens is de deur terug op zijn plaats gehesen, in het geheel aangesloten en gereed gemaakt voor gebruik. De defecte onderrolwagen wordt gereviseerd voor toekomstig gebruik.

Onderhoudsplanning

We hebben naar aanleiding van de vastzittende sluisdeur diverse verschuivingen gemaakt in de onderhoudsplanning om de schutcapaciteit zoveel mogelijk te optimaliseren. Kort na de stremming waren de wachttijden fors. In de weken erna liepen die terug. 

Tijdens de stremmingsperiode zijn ook aandrukcilinders in de zuidelijke duwvaartsluis vervangen. Dit onderhoud stond oorspronkelijk later dit jaar ingepland, maar is naar voren gehaald om hinder later in 2022 te beperken.