Nieuwsbericht

Sint Servaasbrug in Maastricht krijgt tijdelijk trap met hellingbaan

Gepubliceerd op: 24 mei 2022

De looppaden van het beweegbare deel van de Sint Servaasbrug worden opgeknapt. Om die periode te overbruggen, laten we een tijdelijke trap met hellingbaan plaatsen. Als het zuidelijk voetpad terug is geplaatst, wordt de tijdelijke constructie weer verwijderd.

Plaatsen tijdelijke trap

Maandag 30 mei 2022 zal worden gestart met de werkzaamheden op locatie om de tijdelijke trap en hellingbaan te plaatsen. Als alles goed verloopt, is de constructie voor het (vaak drukke) Pinksterweekend klaar om te kunnen gebruiken. Van dit ontwerp kunnen voetgangers, maar ook mindervaliden of bijvoorbeeld voetgangers met een fiets in de hand, gebruik maken.

Het beweegbare deel van de brug wordt tijdens deze periode hoog gezet. Op deze manier kan zowel het weg- als vaarwegverkeer tegelijk gebruik maken van deze doorgang.

Inzet verkeersregelaars

Begin mei 2022 heeft aannemerscombinatie Mourik – Dynniq namens ons het zuidelijk voetpad verwijderd. Dit wordt momenteel hersteld. Tijdens de controle van de andere aanbruggen, de beweegbare delen van de brug, bleek ook het voetpad aan de noordkant niet te voldoen. Ook hier zitten zwakke plekken rondom de scharnieren. Daarom is ook dat deel van de brug sinds vrijdag 13 mei 2022 afgesloten.

Voetgangers kunnen nu over de rijbaan lopen. Fietsers en hulpdiensten kunnen over de Wilhelminabrug. Verkeersregelaars zorgen ervoor dat de verkeersveiligheid in goede banen wordt geleid. Zodra de tijdelijke constructie is geplaatst, zijn er geen verkeersregelaars meer nodig op deze locatie.

Planning

We verwachten dat de tijdelijke brug met hellingbaan zo’n 10 tot 12 weken zal blijven staan. Dat is de tijd die waarschijnlijk nodig is om de verwijderde aanbrug te herstellen. Als deze aanbrug met het zuidelijke voetpad weer geplaatst is, wordt de tijdelijke constructie verwijderd. Ook wordt dan de noordelijke aanbrug met voetpad weggehaald om te worden opgeknapt.

Voetgangers kunnen dan weer gebruik maken van het gerenoveerde zuidelijke voetpad. Fietsers en hulpverleningsdiensten kunnen dan weer over de rijbaan.