Nieuwsbericht

Stremming zuidelijke duwvaartsluis Krammersluizen duurt zeker nog tot medio mei 2022

Gepubliceerd op: 15 april 2022

De zuidelijke duwvaartsluis van de Krammersluizen, die sinds maandag 28 maart 2022 is gestremd door een vastzittende sluisdeur, is naar verwachting medio mei 2022 beschikbaar voor de scheepvaart.

De noordelijke duwvaartsluis is door noodzakelijk onderhoud tijdelijk ook gestremd op woensdag 20 en donderdag 21 april 2022, beide dagen van 18.00 tot 22.00 uur. Scheepvaart die niet via de jachtensluizen kan worden geschut, moet hierdoor tijdens het onderhoud wachten of omvaren.

Oorzaak

Onderzoek naar de oorzaak van de vastzittende sluisdeur aan de zuidelijke duwvaartsluis heeft laten zien dat de onderrolwagen moet worden vervangen. Om dit te kunnen doen is een speciaal kraanschip nodig dat de sluisdeur kan uithijsen.

Het herstel van de sluisdeur is ingepland in de week van 9 tot en met 13 mei. Als de werkzaamheden goed verlopen, kunnen schepen vanaf medio mei ook weer met de zuidelijke duwvaartsluis worden geschut.

Onderhoudsplanning

We hebben naar aanleiding van de vastzittende sluisdeur diverse verschuivingen gemaakt in de onderhoudsplanning om de schutcapaciteit zoveel mogelijk te optimaliseren.

Het noodzakelijk onderhoud aan de noordelijke duwvaartsluis van 20 en 21 april kon niet worden verschoven, maar werkzaamheden aan rioolschuiven van de noordelijke duwvaartsluis zijn verplaatst naar de zuidelijke duwvaartsluis. Ook wordt er ingezet op de vervanging van aandrukcilinders van de zuidelijke duwvaartsluis tijdens de stremming.

Hinder voor de scheepvaart

De hinder voor de beroepsvaart is aanzienlijk. Wachttijden als gevolg van de stremming van de zuidelijke duwvaartsluis kunnen oplopen tot 8 uur. De hoge mastenroute is nog wel beschikbaar via de noordelijke duwvaartsluis, met uitzondering van 20 en 21 april van 18.00 tot 21.00 uur. Kleinere schepen worden waar mogelijk ook geschut via de jachtensluizen op het Krammersluizencomplex.

Scheepvaartverkeer wordt van de hinder op de hoogte gehouden met BAS-berichten en via de website van Vaarweginformatie.