Nieuwsbericht

Brandweeroefening op bouwterrein overnachtingshaven Spijk

Gepubliceerd op: 3 februari 2022

Door de werkzaamheden voor de aanleg van de overnachtingshaven, verandert het gebied vrijwel voortdurend van karakter. De hulpdiensten zorgen ervoor dat ze op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in de uiterwaarden.

Zo zijn ze voorbereid op wat ze aantreffen in geval van een calamiteit. Eind 2021 hield het plaatselijke brandweerkorps een uitgebreide oefening in de Beijenwaard in Spijk, waar de haven komt te liggen.

Vrijwilligers

Het brandweerkorps Lobith-Tolkamer bestaat uit vrijwilligers die elke maandagavond 'oefenen'. Een geschikte oefenlocatie voor het korps is soms lastig te vinden. Om een incident met een persoon in een woning te oefenen, is het forceren van een deur niet zomaar mogelijk als de woning in gebruik is.

In de zomer van 2022 stond een huis aan de Beijenwaard leeg omdat het werd gesloopt om ruimte te maken voor de nieuwe overnachtingshaven. Een ideale locatie om te oefenen. Het brandweerkorps heeft dat toen meerdere weken gedaan.

Zo realistisch mogelijk

Vanwege de inzet van veel machines en voertuigen in het gebied, besloten Boskalis en de brandweer gezamenlijk te oefenen. De aanwezige dumpers, die bouwmateriaal en zand afvoeren, zijn niet alledaags en vormen daarom ideaal materiaal voor een oefening.

In de oefening werd een situatie gesimuleerd waarbij een persoon, het betrof (uiteraard) een pop, onder het wiel van een dumper terechtkwam. De oefening is zo realistisch mogelijk nagebootst. Zo was de chauffeur van de dumper van tevoren niet op de hoogte gebracht van de oefening. De brandweerlieden op hun beurt wisten dat er een melding kwam, maar niet welke.

Snel ter plaatse

Aangezien het een gezamenlijke oefening betrof, is er gekeken naar het gehele proces. 2 minuten na de 1e melding, kreeg het brandweerkorps hun zogeheten PRIO-melding. Al na 11 minuten waren ze ter plaatse, terwijl de vrijwilligers ook nog eerst van huis naar de kazerne moesten komen.

De brandweer ging daarna aan de slag om het 'slachtoffer' te bevrijden. De dumper met lading grond weegt ongeveer 45 ton, waardoor optillen van het voertuig niet mogelijk is. De brandweer beschikt over specialistisch gereedschap om de klus te klaren, dat lukte binnen 28 minuten vanaf het moment van melding.

Gedurende de tijd dat Boskalis aan de overnachtingshaven Spijk bouwt, zal de brandweer overigens nog vaker oefenen op en rond het terrein, dat tot de realisatie van de haven voortdurend van uiterlijk zal veranderen.