Nieuwsbericht

Tien keer Limburgse archeologie in augmented reality

Gepubliceerd op: 21 oktober 2021 - Laatste update: 21 oktober 2021, 13:49

Langs de Limburgse Maas komen 10 nieuwe speerpunten op plekken van grote archeologische betekenis. Het zijn opvallende markeringen in het landschap, letterlijk in de vorm van een speer. Ze vertellen samen 1 overkoepelend verhaal over ‘Leven langs de Maas’.

Rijkswaterstaat is één van de partners in dit project. De gemeente Maasgouw beet het spits af: in Beegden is op 21 oktober 2021 het 1e nieuwe speerpunt geopend.

Augmented reality

De Archeo Route Limburg geeft voorbijgangers de gelegenheid met behulp van hun mobiele telefoon in het verhaal van die plek te duiken. Via video en augmented reality wordt de bijzondere geschiedenis van elke plek virtueel tot leven gewekt. Daarin spelen ook voorwerpen uit de collectie van het Limburgs Museum in Venlo een rol.

Actueel

Limburg werd in juli 2021 getroffen door extreem hoogwater. De grilligheid van dit natuurfenomeen blijft een uitdaging voor de mensheid. Het bepaalt al eeuwen het leven van de bewoners langs de rivier. In een landschap dat mede door de Maas is gevormd.

Daarom brengen we in 2021 en 2022 een ‘Ode aan de Maas’, tijdens talrijke initiatieven. Initiatieven zoals het nieuwe project ‘Leven langs de Maas’.

1 verhaal

Het verschil met de 59 eerder geplaatste archeologische speerpunten is, dat de 10 nieuwe punten 1 samenhangend verhaal vertellen. Het verhaal van de Maas als levensader van Limburg. Die functie had de rivier al eeuwen voordat de provincie in zijn huidige vorm bestond.

In de buurt van de Maas zijn de oudste sporen van mensachtigen gevonden. De 1e landbouwers van Nederland vestigden zich aan de Limburgse Maas en in de eeuwen daarna ontstonden daar dorpen en machtige steden.

Maaswerken

Vanuit het programma Maaswerken zijn veel maatregelen getroffen. Dit om meer hoogwaterveiligheid te creëren na de overstromingen van 1993 en 1995, waaronder rivierverruiming.

In opdracht van Rijkswaterstaat is op diverse plekken archeologisch onderzoek uitgevoerd. ‘De archeologische vondsten zeggen veel over ons leven met de rivier en over de transformaties die we door de tijd hebben meegemaakt’, aldus directeur Bert Mennings van het Limburgs Museum.

Verdieping in Limburgs Museum

Het museum werkt samen met Rijkswaterstaat, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Provincie Limburg, Limburg Marketing en verschillende gemeentelijke partners om de archeologische verhalen van de 10 Maas-speerpunten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Het Limburgs Museum biedt verdieping bij die verhalen. Wie de locatie van het speerpunt bezoekt, ziet en hoort via de app de geschiedenis tot leven komen. In het museum kun je ook de echte objecten zien en het grotere verhaal erachter ontdekken.

Beegden trapt af

De 10 nieuwe speerpunten in de Archeo Route Limburg worden de komende maanden beurtelings onthuld. De aftrap vindt plaats in Beegden: daar is op 21 oktober het 1e nieuwe speerpunt geopend. Dat speerpunt neemt je mee in het verhaal van een bijzondere, laat-Romeinse muntschat.