Nieuwsbericht

Meedoen aan een opruimactie? Bekijk op de kaart waar dit kan!

Gepubliceerd op: 11 augustus 2021, 13.30 uur - Laatste update: 8 december 2022, 11.01 uur

Rijkswaterstaat ontvangt veel vragen van vrijwilligers en instanties die willen helpen met opruimen van zwerfafval, dat door de overstromingen op de uiterwaarden ligt. Hiervoor hebben we een kaart gemaakt waarop u kunt zien welke gebieden die Rijkswaterstaat in beheer heeft, vrijgegeven zijn voor opruimacties.

Veel afval

Er is de afgelopen periode, met name in het zuiden van het land, veel afval gevonden in het hoogwater. Denk hierbij bijvoorbeeld aan takken, maar ook aan complete inrichtingen van tenten, dode dieren en gevaarlijk afval zoals gasflessen. We verwachten beter te kunnen zien om hoeveel afval het gaat als het water is gezakt.

De kaart

Rijkswaterstaat heeft een kaart gemaakt waarop je kunt zien welke gebieden die Rijkswaterstaat in beheer heeft, zoals bijvoorbeeld oevers van de Maas, vrijgegeven zijn voor opruimacties. Deze kaart wordt regelmatig bijgewerkt en laat zien waar geïnspecteerd is en waar gevaarlijke objecten/situaties zijn.

De gebieden die Rijkswaterstaat in beheer heeft in de uiterwaarden, zijn geïnspecteerd en vrijgegeven. In deze (groene) gebieden zien we geen extra gevaren door het hoogwater, zoals drijfzand of gevaarlijk afval. Het is echter mogelijk dat er in deze gebieden objecten liggen die nog opgeruimd moeten worden. Deze worden op de kaart aangegeven met een paarse stip. Voor alle opruimacties in de natuur adviseren we om voorzichtig te werk te gaan en waar mogelijk aan te sluiten bij gecoördineerde publieksacties.

Het kan zijn dat Rijkswaterstaat zaken heeft gemist. Eventuele meldingen van groot afval of onveilige situaties kunt u melden aan 0800-8002 (gratis). De oranje gebieden op de kaart zijn nog niet geïnspecteerd. Hier kunnen nog gevaarlijke situaties ontstaan door afval, wegtrekkend water en drijfzand. Advies is om voorafgaand aan de opruimactie op de kaart te kijken of uw gebied (of delen ervan) vrijgegeven is. Voor alle opruimacties in de natuur adviseren we om voorzichtig te werk te gaan.

Opruimacties

Wat u kunt doen in de vrijgegeven gebieden? Er zijn verschillende organisaties die opruimacties organiseren, zoals Natuurmonumenten, Maascleanup en Schone Rivieren. Op 14 augustus 2021 staat een opruimactie bij de Maas gepland, die Maascleanup organiseert met onder andere Rijkswaterstaat. U kunt u via de Maascleanup-site aanmelden hiervoor. Op 4 september 2021 organiseert IVN een opruimactie langs de uiterwaarden van de Waal, daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Er zijn ook andere gecoördineerde publieksacties van bijvoorbeeld gemeentes. Hiervoor dient de zwerfafvalophaalregeling van Rijkswaterstaat. Dit houdt in dat afval dat door derden langs oevers is ingezameld met gecoördineerde publieksacties, kosteloos kan worden afgevoerd en verwerkt.

Doet u mee aan een actie, stem dan eerst met de organisator af of het ophalen van afval via de zwerfafvalophaalregeling gaat. Is dit niet het geval, dan kunt u zelf bellen met 088-7974220 en doorgeven waar en hoeveel afval u met uw actie verzameld heeft. Het afval wordt dan zo snel mogelijk opgehaald. U kunt ook contact opnemen met dit nummer als u bij het opruimen gevaarlijke stoffen of voorwerpen, een dood dier of een ander groot voorwerp tegenkomt.

Meer weten over zwerfafval

Meer weten over deze regeling en de aanpak van Rijkswaterstaat op zwerfafval-vlak? Neem dan een kijkje op de website