Nieuwsbericht

Slimmer verkeersmanagement met data uit jouw mobiel

Gepubliceerd op: 11 januari 2021 - Laatste update: 8 december 2022, 10:53

Smart mobility is niet meer weg te denken uit ons werk vandaag de dag. Het gebruik van Floating Car Data (FCD) is daar een prachtig voorbeeld van. Door deze data uit mobieltjes en navigatiesystemen in te zetten, kunnen we de veiligheid en de doorstroming op de weg vergroten.

Ook verbeteren we met FCD de communicatie richting weggebruikers. Bekijk de longread over Floating Car Data en ontdek de mogelijkheden die FCD jou kan bieden.

Wat kan Floating Car Data voor jou betekenen?

FCD is anonieme data over de snelheid en locatie van voertuigen, verkregen via apps en navigatiesystemen die ‘mee stromen’ met het verkeer. Door het gebruik van FCD weet Rijkswaterstaat beter wat er gebeurt op de weg. Ook gebruiken we de data om weggebruikers actuele reis- en routeadviezen te geven.

FCD heeft een enorme potentie voor wegbeheerders. Wat deze precies is en hoe wij als Rijkswaterstaat al gebruik maken van Floating Car Data lees je in de longread. Heb je na het lezen vragen of wil je verder praten over de kansen die FCD biedt? Stuur ons dan een e-mail of bekijk de vlog:

Shots van verschillende snelwegen met in focus digitale verkeersborden. Reporter Dennis staat naast de snelweg. Handig, deze digitale informatie boven de snelwegen. En deze informatie komt ook nog eens terecht op mijn navigatie-app. Maar hoe komt deze informatie hier eigenlijk terecht? Elze is op vakantie... We zien een instagrampost van Elze in Florence. dus daarom ga ik op onderzoek uit. Een lichtblauw scherm met gele iconen die slimme data voorstellen sluiten de scène en brengen het naar de volgende scène. In deze serie onderzoeken wij hoe Rijkswaterstaat... samen met partners... Elze loopt het hoge Rijkswaterstaat gebouw binnen. De camera staat in een doorzichtige lift en ziet Elze langslopen op de gang. werk maakt van Smart Mobility. Dennis schiet in de lach in een bloopershot. Wij kijken hoe zij met nieuwe technologieën... Een intelligente kast van dichtbij. Een druk kruispunt, waar het verkeer de kijker tegemoet komt. De auto's hebben net groen gekregen. Mensen slimmer en veiliger van deur tot deur laten reizen. Druk wegverkeer en een tomtom in beeld. Zo gaan we samen slim op weg. Een lichtblauw scherm met gele iconen die slimme data voorstellen sluiten de scène en brengen het naar de volgende scène. Dennis staat weer naast de snelweg en Christiaan loopt het beeld in. Hallo Dennis. Ik ben Christiaan van Deuzen en werk als solution architect bij Rijkswaterstaat. Het beeld bevriest en in gele titels komt in beeld: DE MAN VAN DE DATA OPLOSSINGEN Aha, dus jij weet hoe deze matrixborden worden aangestuurd? Ja. De matrixborden worden aangestuurd door 5700 wegkantsystemen... Met een gele graphic wordt een wegkantsysteem, een grijze kast, benadrukt. die vangen informatie op uit de lussen die in de weg liggen. 00 Op die manier worden die systemen aangestuurd. Wat zijn dat precies, detectielussen? Detectielussen zijn leidingen in de weg... met een gele graphic worden de detectielussen, op het asfalt, benadrukt. die registreren de voertuigpassages. Oké, heeft Rijkswaterstaat op alle wegen detectielussen liggen? Nee, Rijkswaterstaat heeft op 50% van de wegen detectielussen. Een gele kaartgraphic van Nederland loopt als het ware halfvol, 50 % van het land. Voor de andere helft van de wegen maken we ook gebruik van floating car data. Floating car data? Daar wil ik meer over weten! Een lichtblauw scherm met gele iconen die slimme data voorstellen sluiten de scène en brengen het naar de volgende scène. Een shot van een bus en een scooter bij een wegovergang. Dennis en Marlous komen het beeld inlopen naar elkaar toe. Hoi, volgens mij ben jij dé floating car data expert? Ja dat klopt, ik ben Marlous Hovestad en ik ben verkeerskundige bij NDW. Gele titels verschijnen in beeld met de tekst: NATIONAAL DATAPORTAAL WEGVERKEER VERZAMELT DATA EN LAAT ER ALGORITMES OP LOS Vertel eens over die floating car data? Jouw navigatiesystemen en apps op je telefoon delen om de paar seconden... gps-data over jouw locatie. Dat noemen we floating car data. Oké, en wat doet NDW met deze data? Wij ontvangen deze data en laten er algoritmes op los. Zo berekenen wij bijvoorbeeld reistijden op reistijdtrajecten, zoals te zien is in deze viewer. Deze viewer wordt ook gebruikt in de verkeerscentrale. Op een iPad zien we een kaart van Nederland met alle wegen, groen, geel of paars gemaakt. Op basis van deze data maken zij adviezen. gele titel in beeld: HANDIG VOOR WEGEN ZONDER LUSSEN Oké, maar hoe zit het dan met de privacy? De data die wij ontvangen is anoniem. De partijen mogen alleen jouw locatie delen als je daar toestemming voor hebt gegeven. Maar deelt iedereen dan zo z'n data? Nee op dit moment nog niet. We ontvangen van slechts een gedeelte van de voertuigen ontvangen wij data. We hopen dat dit in de toekomst meer wordt... Zodat we de file-informatie op wegen zonder lussen nog nauwkeuriger kunnen maken. Een lichtblauw scherm met gele iconen die slimme data voorstellen sluiten de scène en brengen het naar de volgende scène. Dennis en Christiaan lopen naar een grijze verkeerskast en openen die. Nog even terug naar die systemen die de matrixborden aansturen... ik begrijp dat jullie nu ook intelligente wegkantstations installeren? Ja dat klopt. Dit is een intelligent wegkantsysteem. Deze maakt op dit moment gebruik van de lussen die in de weg liggen. we zien de lussen op de weg. Beide heren staan bij de kast, naast een snelweg. Straks kan het ook gebruik maken van floating car data. En in de toekomst informatie terugsturen naar langsrijdende voertuigen. Dus dan zijn er minder lussen nodig in de toekomst. Ja dat zou kunnen. Een lichtblauw scherm met gele iconen die slimme data voorstellen sluiten de scène en brengen het naar de volgende scène. Man rijdt door een grote stad en navigeert met behulp van zijn Tomtom. Hoi, ik ben Dennis. Hoi Dennis, ik ben Andy Berkouwer, ik werk bij Be-Mobile als businessmanager. Gele titels in beeld: BEMOBILE WERKT AAN SLIMME MOBILITEIT Wat doen jullie allemaal met floating car data? Wij doen heel veel met floating car data. Die floating car data verzamelen wij van apps van onder andere Flitsmeister... en die verwerken we op een anonieme manier tot verkeersinformatie. Die verkeersinformatie hebben we beschikbaar van alle wegen in Nederland... waarop je kan en mag rijden met een auto... zonder dat er ook maar een detectielus aan te pas komt. En die informatie delen we dan met NDW en wegbeheerders. En wat heb ik hier als weggebruiker dan aan? Als weggebruiker deel je data en je krijgt daar verkeersinformatie voor terug. In de vorm van file-informatie en actueel snelheidsadvies. Dat maakt autorijden prettiger en veiliger. - Klinkt goed! Een lichtblauw scherm met gele iconen die slimme data voorstellen sluiten de scène en brengen het naar de volgende scène. Dennis vertelt rechtstreeks in de camera. De outro van de film. Door floating car data weet Rijkswaterstaat continu wat er gebeurt op de weg. En zo krijg jij betere reisadviezen. Goed voor de doorstroming en wel zo veilig. Zo gaan we samen slim op weg! Zo dat was een interessante dag vandaag. En dat vloggen is ook best leuk. Dennis loopt rustig het beeld uit. De geel met witte rijkswaterstaat smart mobility aftiteling komt in beeld. Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat Meer informatie? Kijk op www.rijkswaterstaat.nl/smartmobility Een productie van Rijkswaterstaat 2020.

Samen slim op weg met smart mobility

Binnen Rijkswaterstaat werken we aan talloze Smart Mobility-projecten. Samen met andere wegbeheerders, marktpartijen en kennisinstellingen grijpen we kansen om nieuwe technologieën en innovaties duurzaam toe te passen in de dagelijkse praktijk. Kijk voor meer informatie op de pagina smart mobility.