Rijkswaterstaat en SAAone gaan samen voor duurzaamheid: ledverlichting op de A1/A6

Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat en SAAone gaan samen voor duurzaamheid: ledverlichting op de A1/A6

Gepubliceerd op: 27 januari 2021, 11:06 - Laatste update: 27 januari 2021, 11:10

Wellicht is het al opgevallen, de verlichting langs de snelweg A1 en snelweg A6 rondom knooppunt Muiderberg brandt glashelder en het zicht is contrastrijk en rustig voor de ogen.

Deze verbetering is tot stand gebracht door SAAone, de aannemerscombinatie die in opdracht van Rijkswaterstaat tot en met 2042 verantwoordelijk is voor onder meer het onderhoud van dit gedeelte van de snelweg A1 en de snelweg A6.

Verlichting vervangen

SAAone heeft in de afgelopen maanden alle traditionele openbare verlichting, ruim 2000 stuks in totaal, vervangen door ledverlichting. Led geeft niet alleen een prettiger beeld voor de weggebruiker, het is ook onderhoudsvriendelijk, duurzamer en betrouwbaarder dan traditionele verlichting. Daarnaast vermindert led de CO2-uitsloot op het project met zo’n 350 ton per jaar.

Samenwerkingsverband

SAAone is een samenwerkingsverband van DIF, BBGI en HOCHTIEF PPP Solutions als financiële partijen. Bij de implementatie heeft SAAone nauw samengewerkt met Signify voor het ontwerp en de levering van de armaturen en met Vialis voor de installatie daarvan. HOCHTIEF PPP Operations is samen met Boskalis Nederland en VolkerWessels verantwoordelijk voor het regulier onderhoud van de ledverlichting. In opdracht van Rijkswaterstaat voert SAAone haar werkzaamheden op de A1/A6 uit op basis van een DBFM-overeenkomst, Design, Build, Finance and Maintain.

Binnen de kaders van deze overeenkomst heeft Rijkswaterstaat SAAone ruimte gegeven de traditionele verlichting te vervangen door led. Rijkswaterstaat is tevreden over de uitvoering, die vrijwel zonder hinder voor de weggebruikers heeft plaatsgevonden. Jeroen Papenhuijzen en Mike ter Hoeven van Rijkswaterstaat lichten dat toe: ‘het eindresultaat sluit prima aan bij de duurzaamheidsambities van Rijkswaterstaat en om ervoor te zorgen dat er buiten beter en efficiënter wordt gepresteerd. We zien in de praktijk dat de weggebruikers en de verkeerscentrale voordeel ervaren van het meer aangename lichtbeeld en dat de prestaties beter zijn, dat is positief.’

Ledverlichting heel betrouwbaar

Een DBFM-overeenkomst zoals die voor het project A1/A6 van toepassing is biedt bij uitstek de mogelijkheid verbeteringen door te voeren, zonder meerkosten voor Rijkswaterstaat. Edith van der Wal en Jeroen van Rijn van SAAone lichten dat toe: ‘uiteraard is de implementatie van led voor ons op dit moment een flinke investering, maar door de lange looptijd van ons contract hebben we ruimschoots de gelegenheid die terug te verdienen door lagere onderhouds- en energiekosten. Bovendien is ledverlichting heel betrouwbaar. We hoeven ons nauwelijks meer zorgen te maken over uitval, terwijl we daar bij de traditionele verlichting soms flink last van hadden. Dat we ook nog investeren in duurzaamheid, maakt led helemaal een win-win.’