Experiment Eiland van Brienenoord: geven getijdebomen een impuls aan het waterleven?

Nieuwsbericht

Experiment Eiland van Brienenoord: geven getijdebomen een impuls aan het waterleven?

Gepubliceerd op: 27 juli 2020, 17:07 - Laatste update: 27 juli 2020, 09:42

Het Eiland van Brienenoord vormt het decor van een experiment met getijdebomen. Deze bomen hangen met hun wortels in het water en bieden zo bescherming aan onderwaternatuur.

Bedenker Piter Hiddema van Rijkswaterstaat: ‘We verwachten dat het waterleven hierdoor een impuls krijgt.’

Rijkswaterstaat is altijd op zoek naar manieren om de waterkwaliteit te verbeteren. Een experiment met getijdebomen moet uitwijzen of het waterleven hierdoor een impuls krijgt.

Piter Hiddema vertelt dat zijn idee voor getijdebomen ontstond tijdens zijn lunchwandelingen in Rotterdam. ‘Ik loop altijd langs het Buizengat, waar we een proef doen met drijvend groen. Het viel me op dat op de remmingwerken, de constructie ter bescherming van kades, her en der een boompje staat. Hun wortels hangen in het water. Op Oostplein staat een boom die 2 m hoog is op het remmingwerk voor het gemaal.’

Meer groen in de stad

Het idee voor getijdebomen was geboren. ‘De boomwortels die in het water hangen beschermen de onderwaternatuur’, legt Hiddema uit. ‘Bij de bomen in het Buizengat zie je bijvoorbeeld dat de wortels vol zitten met aasgarnaaltjes en ook driehoeksmosselen hechten erop. Vissen eten hier weer van, waardoor het waterleven een impuls krijgt.’

Het mooie aan getijdebomen is volgens Hiddema dat het ook voor groen in de stad zorgt. ‘Boven water zie je immers een boom staan, waardoor je ook in stenige omgevingen meer groen krijgt.’ De bomen die op het drijvend groen groeide in het Buizengat, stonden niet in verbinding met het water en waren op een andere manier geplant dan in dit experiment voor getijdebomen.

In de achtertuin

In zijn experiment onderzoekt Hiddema hoe getijdebomen onder en boven water groeien en wat het onderwater oplevert voor de natuur. ‘Belangrijk is vooral dat zo’n boom steun krijgt als hij met z’n wortels in het water hangt. Daarom heb ik de bomen waarmee ik de proef ga doen in een kolom van gaas en worteldoek en in pvc-buizen gezet.'

'Ik heb er nu een stuk of 12 in mijn achtertuin staan. Die doen het erg goed. De 1e boom die ik zo heb opgekweekt is in 3 jaar tijd 1 m hoog geworden.’

Verschillende boomsoorten en dieptes

Hiddema verwacht dat hij binnenkort 10 boompjes vanuit zijn achtertuin naar het Eiland van Brienenoord kan verplaatsen. ‘Aan het Zuiddiepje, tussen de volkstuinen en de vaarroute, komen 10 buispalen, die bij laag water ongeveer 1 m boven het water uitsteken. Elke buis krijgt een klein boompje. We gebruiken verschillende boomsoorten: schietwilg, els, treurwilg en amandelwilg. Ook planten we ze op verschillende dieptes. Zo leren we wat het beste werkt.’

Na het plaatsen zal Hiddema, in samenwerking met een ecoloog van Rijkswaterstaat, de getijdebomen 5 jaar lang monitoren.

Meer nieuws Nieuwe Maas: uitbreiding en herstel leefgebied Eiland van Brienenoord