Werkzaamheden watersportstrand Lelystad begin december 2019 gestart

Werkzaamheden

Werkzaamheden watersportstrand Lelystad begin december 2019 gestart

Gepubliceerd op: 5 december 2019, 15:59

Rijkswaterstaat is begin december 2019 gestart met de aanleg van het watersportstrand bij Lelystad, in opdracht van de provincie Flevoland. Voor de zomervakantie van 2020 is het werk klaar.

Vanaf het strand kunnen kitesurfers, windsurfers, suppers en kanoërs in de toekomst veilig en comfortabel het water van het Markermeer opgaan. Het watersportstrand verschijnt langs de strekdam aan het begin van de Houtribdijk, waar verderop ook kunstwerk Exposure staat. Het ontwerp bestaat uit 2 dammen die voor de luwte zorgen, met daartussen een schuin aflopend strand. De aannemer begint met het aanbrengen van de dammen, daarna wordt het zand aangebracht.

Andere functie Flevolandse dijken

De watersportwereld had al heel lang een wens om zo’n plek te hebben op het Markermeer. Deze wens werd in 2013 zeer duidelijk in het project ‘dijk van een idee’, waarin provincie Flevoland aan bewoners en ondernemers vroeg om met ideeën te komen om de Flevolandse dijken naast waterveiligheid ook een andere functie te geven. Mede daarom heeft de provincie het idee ook omarmd: dankzij het watersportstrand ontstaat een scala aan nieuwe mogelijkheden voor toerisme en recreatie. Aannemers Boskalis en Van Oord verzorgen namens Rijkswaterstaat de uitvoering van het werk. Op die manier wordt er kostenefficiënt gewerkt met schepen en ander materieel dat ook gebruikt is bij de versterking van de Houtribdijk.

Blij voor kleine watersporters

Henning Jansen Klomp is voorzitter van Stichting Hoekipa Dijk, de spin-off van de groep watersporters die het idee van een strand aandroeg bij de provincie, en hielp ook bij de uitwerking van het watersportstrand. Jansen Klomp: ‘Dat we blij zijn is een klein understatement. Het was een heel lang traject en een grote droom is nu werkelijkheid geworden. Voor de ‘grote’ watersport, zoals zeilen, zijn er prachtige mogelijkheden voor de kust van Lelystad. Maar voor surfers is het moeilijk om het water te bereiken. Vanaf de Houtribdijk kan je niet zonder risico het water in. Door de basaltblokken aan de kustlijn is het zeer gevaarlijk wanneer je het water in wil stappen. Daarom is het zo fijn dat er nu een strand komt. Zo wordt het Markermeer ook zeer goed bereikbaar voor de ‘kleine’ watersporters.’

Peddelen naar de Marker Wadden

De locatie op de strekdam bij kunstwerk Exposure is volgens de provincie Flevoland heel geschikt: bereikbaar, vlak bij open water waardoor watersporters alle kanten op kunnen, en heel geschikt voor het aantrekken van evenementen van internationale allure. Jansen Klomp beaamt dit. ‘Wil je op dit moment gaan surfen, dan kom je al snel in Noord-Holland of Friesland uit. Dat is straks echt niet meer nodig. De locatie ligt ook mooi centraal in Nederland. Ik verwacht dat er ook watersporters uit Amsterdam, Groningen en zelfs uit Duitsland komen als het watersportstrand er eenmaal ligt. De plek van het strand is heel mooi. De weidsheid van het water komt er goed tot z’n recht. De wind komt verreweg de meeste tijd uit de goede hoek, waardoor er bijna altijd gesurft kan worden. Als het een keer echt windstil is, kunnen kanoërs en suppers het strand gebruiken, bijvoorbeeld om naar de Marker Wadden te peddelen.’