Onderzeeër de Foxtrot passeert de Prinses Beatrixsluizen

Nieuwsbericht

Onderzeeër de Foxtrot passeert de Prinses Beatrixsluizen

Gepubliceerd op: 24 december 2019, 11:30 - Laatste update: 24 december 2019, 11:40

Gisteren, 23 december 2019, passeerde een bijzonder transport de Prinses Beatrixsluizen in Nieuwegein. Onderzeeër de Foxtrot, die de afgelopen jaren op de NDSM-werf in Amsterdam lag, ging via het sluiscomplex naar Vlaardingen. Daar wordt de onderzeeër gesloopt.

Met behulp van een duw- en een sleepboot is de Foxtrot over de Nederlandse binnenwateren vervoerd. De onderzeeër is voor het vervoer naar de sloophaven op een ponton getakeld. Een niet-alledaagse klus en daarom aangemerkt als bijzonder transport.

Onderzeeër door 3e kolk Prinses Beatrixsluis

Voor het vervoer van de Foxtrot is een vergunning aangevraagd en afgegeven. Hans van Ek, één van de betrokken nautisch adviseurs, is vanaf de start bij het project betrokken, ongeveer een jaar geleden. ‘Er komt veel kijken bij dit bijzonder transport. Niet alleen bij het verkrijgen van de juiste vergunningen, maar er werd ook om nautische kennis gevraagd. Dit doen we in samenwerking met onder andere het Havenbedrijf Amsterdam.’ De Foxtrot passeerde de Prinses Beatrixsluizen via de nieuwe 3e kolk. ‘Het paste allemaal net’, zegt Van Ek.

De Foxtrot

De Foxtrot werd in 1956 in de Letse hoofdstad Riga gebouwd als onderdeel van de Russische vloot. In 1991 werd de onderzeeër door een aantal ondernemers uit Den Helder naar Nederland gehaald. Sinds 2002 lag de Foxtrot op de NDSM-werf in Amsterdam. In Vlaardingen wordt de onderzeeër gesloopt door de firma Struijk uit Krimpen aan de Lek.