Bezoek op 1 mei 2019 de vernieuwde Houtribdijk in het Zuiderzeemuseum

Nieuwsbericht

Bezoek op 1 mei 2019 de vernieuwde Houtribdijk in het Zuiderzeemuseum

Gepubliceerd op: 24 april 2019, 11:08 - Laatste update: 24 april 2019, 11:38

Wist je dat het entreepaviljoen van het Zuiderzeemuseum dwars door de Houtribdijk loopt? En dat het buitenmuseum is neergezet op het werkeiland dat werd gebruikt voor de aanleg van deze dijk tussen Enkhuizen en Lelystad? Bezoek op woensdag 1 mei 2019 de Dag van Ons Water in het Zuiderzeemuseum en leer meer over de Houtribdijk die op dit moment op unieke wijze wordt vernieuwd.

Vlieg in het entreepaviljoen met een virtual-realitybril over het IJsselmeergebied en ontdek door middel van een modelwatergoot van 5,5 m lang hoe het zand van de Houtribdijk Enkhuizen en andere plaatsen rond het IJsselmeer veilig houdt. Voor de allerkleinsten is Stella Stekelbaars aanwezig; zij vertelt over de vissen en vogels die leven op de dijk.

Dijkinspectie Houtribdijk

Onder begeleiding van Rijkswaterstaat en van de aannemer Combinatie Houtribdijk wordt er aan de kant van Enkhuizen een dijkinspectie uitgevoerd om met geavanceerde apparatuur te kijken of de gloednieuwe oevers de juiste vorm hebben en sterk genoeg zijn. Deze nieuwe dijkversterking met zand is normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek, behalve woensdagmiddag 1 mei 2019. Liefhebbers kunnen per fiets of bus meegaan op excursie naar de zandige oevers van de Houtribdijk, een paar km verderop. Bekijk ter plekke hoe de oevers erbij liggen en hoor en ervaar hoe die oevers bijdragen aan de veiligheid en aan de biologische diversiteit.

Excursie Houtribdijk

De activiteiten in het entreepaviljoen van het Zuiderzeemuseum en de excursies naar de Houtribdijk vinden plaats tussen 13.30 en 16.30 uur op woensdag 1 mei 2019. De toegang tot het entreepaviljoen met informatie over de Houtribdijk en de excursie naar de Houtribdijk zijn gratis. Voor de bezoekers die het Zuiderzeemuseum willen bezoeken gelden de reguliere tarieven. Neem in het buitenmuseum vooral ook een kijkje bij de vernieuwde Expeditie Waterwerken en ontdek of jij de waterwerker van de toekomst bent.

Week van Ons Water

De Dag van Ons Water maakt deel uit van de Week van Ons Water, die van 1 tot en met 12 mei 2019 plaatsvindt. Door heel Nederland worden er tal van leerzame en verrassende activiteiten georganiseerd. Deze geven antwoord op vragen als hoe we Nederland beschermen tegen water, wat je zelf kan doen om wateroverlast tegen te gaan en wat je moet doen bij overstroming.

Versterking Houtribdijk

In 2017 is Rijkswaterstaat gestart met de versterking van de Houtribdijk. Tussen Trintelhaven en Enkhuizen zijn de afgelopen maanden brede, zandige oevers opgespoten. Deze manier van dijkversterking met zand is een wereldwijde primeur, die ook zorgt voor een meer diverse natuur in het IJsselmeergebied. In 2020 is de hele dijkversterking afgerond. De zandige oevers zijn nu en later nĂ­et toegankelijk voor het publiek, behalve tijdens de dijkinspectie op 1 mei.

Het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke dorpspanden uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urkers of mee-eten met een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Daarnaast is er een schepenhal vol historische schepen. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland.