Uitwaaien bij Trintelhaven: geocaching langs de Houtribdijk

Nieuwsbericht

Uitwaaien bij Trintelhaven: geocaching langs de Houtribdijk

Gepubliceerd op: 28 maart 2019, 09:45 - Laatste update: 28 maart 2019, 09:47

Rijkswaterstaat versterkt de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen. We houden daarbij rekening met allerlei belangen. Op de pier van Trintelhaven, halverwege de Houtribdijk, ligt een belangrijke geocache die wordt gelogd door mensen uit Europa, Canada, en Australië. Op een dag stuitten de geocachers op een bouwhek, omdat het gebied werd afgesloten voor publiek. Samen met de bedenkers van de cache zochten we naar een oplossing.

Alda de Bruijn is fanatiek speler van geocaching: een spel waarbij je met behulp van GPS probeert een cache (verstopplaats) te vinden. Ze speelt dit met haar man en dochter en legde een cache bij Trintelhaven, midden in het IJsselmeergebied waar nu de Houtribdijk wordt versterkt. ‘Ik ben zelf de fanatiekste van het stel’, zegt Alda de Bruijn. Ze wandelt en fietst graag, vooral om van de natuur te genieten. Geocaching voegt er een spelelement aan toe. ‘We komen op plekken die relatief in de buurt zijn van waar we wonen, maar waarvan we nauwelijks iets wisten.’

Met GPS-ontvanger op pad

Geocaching. Er is weinig voor nodig: iedereen die in het bezit is van een smartphone kan het spel spelen. Je meldt je aan op de website van Geocaching, waar je alle bestaande caches vindt. Je zet de gegevens in je GPS-ontvanger en gaat, alleen of met meerderen, op pad.

Over heel de wereld liggen geocaches verspreid, ook langs de gehele kust van het IJsselmeer en Markermeer en zelfs op plekken die alleen bereikbaar zijn via water, op natuureiland De Kreupel, op de Afsluitdijk, op Pampus. Hoe komen die caches daar? De fanatiekelingen plaatsen ze zelf. Zo besloot De Bruijn met haar man en dochter er een in Trintelhaven te plaatsen, halverwege de Houtribdijk die Lelystad en Enkhuizen verbindt.

Uitwaaien bij Trintelhaven

‘In de zomer van 2013 hebben we, in overleg met Rijkswaterstaat, bij het vuurtorentje op de pier onze geocache verstopt. We vinden het een mooie en bijzondere plek, dus we wilden er graag een cache hebben liggen. We kozen voor een micro cache, een speciaal klein kokertje, omdat er niet veel verstopmogelijkheden waren.’

De cache Uitwaaien bij Trintelhaven was geboren en werd in vijf jaar tijd ruim 2000 keer gevonden. De Bruijn: ‘Er komen veel toeristen naar Trintelhaven. De cache is al gelogd door mensen uit heel Europa, Canadezen en Australiërs. Ook was er een bus Engelse scholieren die met zijn allen hebben gezocht. In hun logs schrijven toeristen dat ze Trintelhaven en de Houtribdijk een geweldig mooie, bijzondere plek vinden!’

De verandering

Met de versterkingswerkzaamheden aan de Houtribdijk veranderde er ook iets aan de cache. Verscheidene cachezoekers lieten op één dag in de log weten dat er in verband met werkzaamheden een hek bij de pier stond, waardoor het niet duidelijk was of je naar de vuurtoren mocht lopen. ‘We zijn erheen gereden en zagen het hek, met een opening erin, maar er hing geen verbodsbord,’, vertelt De Bruijn. ‘Na overleg met Rijkswaterstaat hebben we, gezien aard van de versterkingswerkzaamheden, besloten om de geocache tijdelijk weg te halen. Het gebied rondom de vuurtoren werd door Rijkswaterstaat afgesloten.’

Toen De Bruijn en haar man na de werkzaamheden gingen kijken, schrok ze aanvankelijk een beetje. ‘Door het kale, pikzwarte asfalt zag het er erg industrieel uit. Inmiddels ligt er grind over het asfalt en heeft het weer ervoor gezorgd dat het er al wat natuurlijker uitziet.’

Overleg met Rijkswaterstaat

De cache kon niet op dezelfde plek worden teruggeplaatst, omdat de onderkant van het vuurtorentje is opgenomen in de harde versterking met gietasfalt. De Bruijn: ‘In overleg met Rijkswaterstaat werd de cache op een andere plek geplaatst, wel bij hetzelfde vuurtorentje. Rijkswaterstaat stelde zich hierbij proactief op en dacht goed mee. Het was een fijne samenwerking.’

Geregeld rijden De Bruijn en haar man over de Houtribdijk naar Enkhuizen. Als ze een melding hebben gekregen dat er iets is met de cache – bijvoorbeeld een vol logrolletje – stoppen ze bij Trintelhaven. ‘Het is een mooi gebied om te zijn, dat er bij elk weertype weer anders uitziet. Er zijn vaak prachtige wolkformaties te zien en als het koud is, is het riet langs de dijk wit van de rijp; het heeft allemaal z’n charme. Niet voor niets plaatsen veel geocachers foto’s van het uitzicht bij hun log, dat is altijd heel leuk om te zien.’