Hollandsche IJsselkering bestaat 60 jaar

In Beeld

Hollandsche IJsselkering bestaat 60 jaar

Gepubliceerd op: 22 oktober 2018, 11:10 - Laatste update: 22 oktober 2018, 11:21

De Hollandsche IJsselkering viert 22 oktober 2018 zijn zestigste verjaardag. De stormvloedkering was in 1958 het eerste afgeronde Deltawerk dat Nederland beschermt tegen overstromingen.

De Hollandsche IJsselkering werd gebouwd naar aanleiding van de Watersnoodramp van 1953. Om het laagstgelegen deel van Nederland te beschermen, werd de kering in hoog tempo gebouwd en was binnen 4 jaar klaar. De stormvloedkering, tussen Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel, beschermt sinds 60 jaar de omgeving van Rotterdam tot en met Gouda. Het laagste punt van Nederland ligt daartussen, bij Nieuwerkerk aan den IJssel; 6,76 m onder NAP.

Historische foto's Hollandsche IJsselkering

Klik op de foto's voor een grotere weergave en een toelichting bij de beelden.

Memorabele sluitingen Hollandsche IJsselkering

In 60 jaar tijd is hij, inclusief onderhoud en testsluitingen, 360 keer gesloten. De Hollandsche IJsselkering heeft zijn waarde ook weer in het stormseizoen van 2017-2018 (dat van 1 oktober tot 15 april liep) bewezen. We lieten de schuiven van de kering 4 keer zakken. Daarvan waren 2 momenten extra bijzonder. Vlak na de jaarwisseling raasde een storm over ons land die samenging met hoge waterstanden langs de kust. Op 3 januari werden daarom alle 5 stormvloedkeringen van Rijkswaterstaat tegelijk gesloten. Dat was nog niet eerder voorgekomen. Daarna, een kleine maand later, moest de kering op 1 februari 2018 opnieuw sluiten vanwege hoogwater. Dit keer viel het samen met de dag van de herdenking van 65 jaar Watersnoodramp.

Hollandsche IJsselkering vandaag de dag

Hollandsche IJsselkering: Rijksmonument

De Hollandsche IJsselkering werd bovendien op 8 september 2018 benoemd tot rijksmonument. Het voorgedragen monument werd gekozen als voorbeeld van de veelzijdige geschiedenis, architectuur en kunst van vroeg-naoorlogs Nederland.

Nieuw boek 'Modern wereldwonder, Geschiedenis van de Deltawerken'

Meer weten over de geschiedenis van dit imposante bouwwerk? De kering krijgt extra aandacht in het onlangs verschenen boek 'Modern wereldwonder, Geschiedenis van de Deltawerken', samengesteld door Bert Toussaint (historicus Rijkswaterstaat). Het is het eerste boek over de Deltawerken sinds 1984 dat dit fameuze project in zijn geheel en in een brede context behandelt.