Big Five: grote karekiet

Nieuwsbericht

Big Five: grote karekiet

Gepubliceerd op: 17 oktober 2018, 12:19 - Laatste update: 17 oktober 2018, 14:37

Voor bijzondere dieren hoef je niet ver weg. Ook het IJsselmeergebied is een natuurgebied van wereldformaat. Tijdens de Week van ons Water stelt de Big Five van het IJsselmeergebied zich aan je voor. Vandaag aan het woord, onze zanger: de grote karekiet.

Ik ben dol op zingen. Mijn luide en krakerige geluid herken je meteen, het klinkt namelijk als mijn eigen naam. Je hebt me misschien weleens zien zitten tussen het riet. Een klein vogeltje met bruine veren en een witte borst. Ze noemen me ook wel de rietlijster. Dit komt omdat ik zware nesten bouw in stevig overjarig riet. Jong en buigzaam riet is niet stevig genoeg voor mijn nest.

Bedreigde vogelsoort

Na de zomer vlieg ik vanuit Nederland over de Sahara om te overwinteren in tropisch Afrika. Waar precies, dat houd ik liever geheim. In ieder geval kom ik eind april terug naar het IJsselmeergebied. Het is tegenwoordig erg rustig in het oevergebied. Vroeger zaten we hier met honderden tegelijk, maar nu leven er nog maar 100 grote karekieten in heel Nederland. Vind dan maar eens de juiste partner. Als dat gelukt is, leg ik in mei een aantal eieren. Na 13 tot 15 dagen broeden worden mijn jongen geboren.

Juist omdat mijn vogelsoort bedreigd wordt, is het heel belangrijk om ons voort te planten. En dat kan alleen als de waterkwaliteit goed genoeg is voor de groei van het riet. Doordat in het IJsselmeergebied het waterpeil gelijk gehouden wordt, verdwijnen er steeds meer rietvelden. Gelukkig leggen Rijkswaterstaat en de natuurbeheerders nieuwe ondiepe gebieden aan en beplanten deze met rietzones. Benieuwd wat Rijkswaterstaat doet om mijn leefgebied te beschermen? Kijk dan op de website RWSNatura2000.

Meer informatie Big Five IJsselmeergebied

Bekijk de pagina Bijzondere planten en dieren IJsselmeergebied voor meer informatie over dieren en planten in het IJsselmeer.