A15: renovatie en nieuwbouw Suurhoffbrug

Waarom

  • De Suurhoffbrug (A15) is de toegangspoort tot de Maasvlakte en vormt een belangrijke schakel tussen het westelijk deel van Voorne-Putten en Botlek, Europoort en Rotterdam.
  • Door de toename van het (steeds zwaardere) vracht- en personenautoverkeer is de brug aan vervanging toe.
  • We plaatsen een tijdelijke brug en renoveren de bestaande brug, om zo de levensduur van de brug te verlengen.
  • In de toekomst komt er een nieuwe oeververbinding.
  • Zo vernieuwen we de infrastructuur voor de komende generaties, en kunt u ook in de toekomst vlot, veilig en duurzaam van A naar B.

Alle doelen en resultaten

Hoe

de tijdelijke brug ontlast de bestaande brug

Film A15 Suurhoffbrug: toegangspoort tot de Maasvlakte (november 2020)

We renoveren de bestaande Suurhoffbrug (A15) en bouwen aan een tijdelijke brug ernaast. Zo worden de lasten van het (vracht-)verkeer verdeeld en blijft de verbinding veilig te gebruiken. In het voorjaar van 2021 varen we de tijdelijke brug dwars door Rotterdam naar de Maasvlakte.

A15 Suurhoffbrug Toegangspoort tot de Maasvlakte Nicolette van den Berg Omgevingsmanager Rijkswaterstaat: We staan hier bij de Suurhoffbrug. De toegangpoort naar de Maasvlakte. De Suurhoffbrug is gebouwd in de jaren 70. Sinds die tijd is de hoeveelheid vrachtverkeer enorm toegenomen, en gaat er ook veel zwaarder verkeer over de brug dan waar die ooit op is berekend. Het is dan ook de bedoeling dat deze brug uiteindelijk wordt vervangen door een nieuwe oeververbinding. En tot die tijd wordt de bestaande brug gerenoveerd en leggen we er een nieuwe tijdelijke brug naast. Het verkeer richting de Maasvlakte blijft gebruik maken van de bestaande brug. En het verkeer richting Rotterdam komt eind 2021 te rijden over de nieuwe tijdelijke brug. Op deze wijze wordt de bestaande brug minder belast, en kan deze mee tot de nieuwe oeververbinding een feit is. De werkzaamheden aan de nieuwe brug zijn inmiddels in volle gang, en de aannemer is bezig met het bouwen van de fundering en onderbouw. Vandaag verwijderen we het oude brugwachtershuisje dat al een aantal jaar niet meer in gebruik is, om zo ruimte te maken voor de nieuwe tijdelijke brug. Op dit moment wordt in Krimpen aan de IJssel door de aannemer al hard gewerkt aan de nieuwe tijdelijke brug. Volgens planning varen we in het voorjaar van 2021 de nieuwe brug van Krimpen dwars door Rotterdam naar hier. De Suurhoffbrug is één van de alleen al dertien bruggen die we de komende jaren aanpakken hier in Zuid-Holland. Met deze brug zijn we klaar in 2021. Zo is de verbinding van en naar de Maasvlakte de komende jaren veilig beschikbaar voor al het verkeer. Meer weten? www.rijkswaterstaat.nl/suurhoffbrug Een productie van Rijkswaterstaat 2020

Heb ik last van de werkzaamheden?

Om eventuele hinder voor de omgeving te beperken, voert Rijkswaterstaat werkzaamheden waar mogelijk tegelijkertijd en in de verkeersluwe periodes uit, zodat wegafzettingen beperkt blijven. In 2021 verwachten we hinder en omleidingen tijdens doorlopende onderhouds- en renovatiewerkzaamheden, tijdens de plaatsing van de tijdelijke brug (mei 2021) en tijdens de renovatie van de bestaande brug (zomer 2021).

Wanneer

Gereed: 2022
2021 Openstelling tijdelijke brug
2022 Werkzaamheden afgerond

Bekijk de volledige planning

Deze planning is onder voorbehoud.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Nieuws