A15: renovatie en nieuwbouw Suurhoffbrug

Waarom & Hoe

  • De Suurhoffbrug (A15) is de toegangspoort tot de Maasvlakte en vormt een belangrijke schakel tussen het westelijk deel van Voorne-Putten en Botlek, Europoort en Rotterdam.
  • Door de toename van het (steeds zwaardere) vracht- en personenautoverkeer is de brug aan vervanging toe.
  • We plaatsten in 2021 een tijdelijke brug om de lasten van het verkeer te verdelen. Ook renoveren we de oude brug. Zo verlengen we de levensduur van de verbinding.
  • Omstreeks 2030 vervangen we de Suurhoffbrug door een nieuwe oeververbinding. De intentie is om de tijdelijke brug te hergebruiken voor de vervanging.
  • Zo vernieuwen we de infrastructuur voor de komende generaties, en kunt u ook in de toekomst vlot, veilig en duurzaam van A naar B.

Alle doelen en resultaten

de tijdelijke brug ontlast de oude brug, omstreeks 2030 wordt de oude brug vervangen

Kijk de livestream terug van het transport van de tijdelijke Suurhoffbrug

Toegangspoort tot de Maasvlakte

De Suurhoffbrug is de toegangspoort tot de Maasvlakte. We renoveren vanaf eind juni tot eind september 2021 de bestaande Suurhoffbrug (A15) en hebben in mei van dit jaar een tijdelijke brug ernaast geplaatst. Zo worden de lasten van het (vracht-)verkeer verdeeld en blijft de verbinding veilig te gebruiken. In mei 2021 transporteerden we de tijdelijke brug naar de locatie op de Maasvlakte.

Een megatransport door de Rotterdamse nacht Transport en plaatsing tijdelijke Suurhoffbrug We zien de voorbereidingen van de tijdelijke Suurhoffbrug op drijvende pontons. Een officieel startsein wordt gegeven namens de samenwerkingsgroep Stipt. Het is midden in de nacht. De brug wordt op pontons langzaam weg gevaren. De Van Brienenoordbrug is te zien waar de brug als eerste onderdoor zal varen. Drone beelden tonen een varend groen verlichte Suurhofbrug. De van Brienenoordbrug gaat langzaam open. Sleep boten duwen de pontons met daarop de tijdelijke Suurhoffbrug vooruit. Koningshavenbrug De Hef is vanuit de lucht te zien. Dit is de tweede passage. Hier opent ook de Koninginnebrug. De met diverse kleuren verlichte tijdelijke Suurhofbrug nadert te Erasmusbrug. Ook de Erasmusbrug gaat open. De voorste sleepboot is varend door de Maas via een timelaps te zien. De tijdelijk Suurhoffbrug vaart nu dwars door de Maasvlakte midden in de nacht. In de nacht verlichte turminals worden gepasseerd. Vroeg in de ochtend komt de tijdelijke Suurhoffbrug aan bij de Botlekbrug. Op een banner is te lezen: 'Samenwerken' wij aan de toegangspoort naar de Maasvlakte! Met maar 4 centimeter speling, vaart de tijdelijke Suurhoffbrug onder de Botlekbrug door. De tijdelijke Suurhoffbrug komt aan op het Hartelcomplex. Dit wordt zijn rustplaats om de volgende dag door te varen richting zijn eindbestemming bij de huidige Suurhoffbrug. Meer weten? Kijk op www.rijkswaterstaat.nl/suurhoffbrug Een productie van Rijkswaterstaat ©2021

Heb ik last van de werkzaamheden?

Om eventuele hinder voor de omgeving te beperken, voert Rijkswaterstaat werkzaamheden waar mogelijk tegelijkertijd en in de verkeersluwe periodes uit, zodat wegafzettingen beperkt blijven. In 2021 is er sprake van hinder en omleidingen tijdens doorlopende onderhouds- en renovatiewerkzaamheden, tijdens de plaatsing van de tijdelijke brug (mei 2021) en tijdens de renovatie van de oude brug (eind juni – eind september 2021).

In deze periode zijn er vier gehele of gedeeltelijke weekendafsluitingen in de A15. Ook is vanaf eind juni gedurende 8 weken lang slechts één rijstrook beschikbaar richting de Maasvlakte/Oostvoorne. Alle info over verkeershinder en omleidingen kunt u hier vinden.

Wanneer

Klaar: 2022
2021 Openstelling tijdelijke brug
2022 Werkzaamheden afgerond

Bekijk de volledige planning

De planning kan nog veranderen.

Nieuws