Hollandsche IJssel: groot onderhoud aan Draaibrug Montfoort

Hollandsche IJssel: groot onderhoud aan Draaibrug Montfoort

Waarom

  • De draaibrug Montfoort is toe aan een grondige opknapbeurt.
  • De laatste renovatie van de brug was in 1982.
  • Na de werkzaamheden voldoet de brug weer aan de huidige machine- en veiligheidseisen en kan hij weer jaren mee.

Bekijk alle doelen en resultaten

Hoe

renovatie hele stalen brugdeel op andere locatie, herstellen scheuren kademuren, verplaatsing slagboom centrumzijde richting brug, plaatsing afscheidingsmuur tussen brug en woonhuis direct naast de brug

vernieuwen van: leuningen op en naast brug, wegdek van de brug, houten remmingwerk en apparatuur voor bediening, besturing en bewaking nieuwe bedienkast

Heb ik last van de werkzaamheden?

Hinder tijdens de werkzaamheden is helaas niet te voorkomen. We doen er alles aan om de hinder te beperken.

Hinder voor omwonenden en ondernemers

Tijdens de voorbereiding en de uitvoering kunnen omwonenden geluidshinder ervaren. Onder andere door werkzaamheden aan de remmingwerken en het verwijderen van de brug en de leuningen.

Ook kan er hinder zijn voor de omwonenden van de tijdelijke hulpbrug, ter hoogte van de IJsselkade en de Onder de Boompjes, doordat er meer wandelaars en fietsers voorbijkomen. Daarnaast kan er af en toe een brandweerwagen langskomen.

Er bestaat ook een kans dat de ondernemers in het centrum hinder hebben van de werkzaamheden. Dit omdat het tijdens de werkzaamheden niet mogelijk is om de brug over te steken. Er is dan dus geen bevoorrading van de winkels vanuit de noordzijde van het water mogelijk.

Hinder voor wegverkeer

Voor de werkzaamheden aan het draaiende deel van de brug en het systeem voor bediening en besturing moet de brug worden afgesloten. Gemotoriseerd verkeer moet tijdens de werkzaamheden daarom omrijden via de provinciale wegen (N204 en N228). Dit kost ongeveer 5 minuten extra reistijd.

Voor wandelaars en fietsers maken we een tijdelijke hulpbrug op een andere locatie, in de buurt van de draaibrug. De brandweerwagen kan ook over deze brug als het nodig is.

Hinder voor de scheepvaart en recreatievaart

Tijdens de werkzaamheden kan er geen scheep- of recreatievaart over de Hollandsche IJssel ter hoogte van Montfoort. Om vaarverkeer zo min mogelijk te hinderen, vinden de werkzaamheden aan de draaibrug Montfoort zoveel mogelijk plaats buiten het vaarseizoen. Dat houdt in dat scheep- en recreatievaart van oktober 2022 tot april 2023 niet over de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel ter hoogte van Montfoort kan.

Waarom

Klaar: april 2023
Medio september 2022

Start werkzaamheden 

  • Werkterrein inrichten (op locatie scoutingterrein en op ponton)
  • Fundering tijdelijke hulpbrug aanbrengen
Oktober 2022
  • Tijdelijke hulpbrug plaatsen 
  • Elektronica en bediening draaibrug verwijderen en hijswerkzaamheden voorbereiden
  • Bestaande draaibrug uithijsen
November 2022
  • Zinker aanleggen voor kabels onder water, werkzaamheden middelenpijler bestaande brug en nieuw tandwiel aanbrengen

De genoemde data zijn onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden, zoals het weer.

Bekijk de hele planning en aanpak

Brugwachtershuisje

Het brugwachtershuisje is niet meer nodig voor de bediening van de brug. De bediening van de brug gebeurt nu op afstand vanuit de bediencentrale in de gemeente Nieuwegein. Omdat veel mensen het Brugwachtershuisje willen behouden, halen we het voorzichtig uit elkaar en geven we de materialen aan Stichting Hugo Kotestein. Deze stichting is van plan om in overleg met de gemeente Montfoort het huisje opnieuw op te bouwen.

Nieuws