Nieuwsbericht

Het is zomer, maar Rijkswaterstaat vult alvast de voorraad strooizout aan met 100 miljoen kg

Gepubliceerd op: 9 juli 2024, 14.40 uur

Het is zomer, maar we bereiden ons nu al voor op het komende gladheidseizoen. Vanaf 9 juli 2024 arriveren de eerste vrachtschepen met strooizout bij de strategische zoutloodsen. In totaal wordt de voorraad met 100 miljoen kg aangevuld. Zo zorgen we ook komende winter voor de veiligheid op de wegen.

Net als voorgaande jaren vullen we de voorraad strooizout in de zomer al aan. Hierdoor hebben leveranciers voldoende tijd om het zout te leveren en kan er voordeliger worden ingekocht. In totaal wordt de zoutvoorraad aangevuld tot 250 miljoen kg.

Zeevrachtschepen

Het zout komt in grote zeevrachtschepen aan in de haven van Rotterdam. Vanuit de haven wordt het zout overgeladen in binnenvaartschepen, die vervolgens naar onze strategische zoutloodsen varen. In totaal gaat het om 4 zoutloodsen: In Utrecht, Raamsdonksveer, Kampen en Lienden.

‘Afhankelijk van de locatie van de loods, ligt er per strategische plek zo’n 15 tot 80 miljoen kg strooizout opgeslagen,’ zegt Jan Rients Slippens, senior adviseur gladheidsbestrijding. Als eerste wordt de zoutvoorraad in Kampen aangevuld.