Nieuwsbericht

Langs de A2 gevonden bommen en granaten tot ontploffing gebracht

Gepubliceerd op: 6 juni 2024, 13.33 uur

Voordat de verbreding van de A2 tussen Het Vonderen en Kerensheide plaats kan vinden moet eerst grondig onderzoek worden gedaan naar niet ontplofte explosieven uit bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog.

In de afgelopen periode zijn er al verschillende niet ontplofte brisant en mortiergranaten uit de grond gehaald. De munitie wordt veilig in een container bewaard, totdat de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) langs komt om deze explosieven tot ontploffing te brengen.

Op maandag 21 mei 2024 liet de EOD de eerste lading explosieven op een afgelegen plek in de gemeente Echt-Susteren ontploffen. De EOD plaatste de brisant- en mortiergranaten in een diepe kuil, bekleed met springkneedstof en bedekt met een dikke laag zand waarna de munitie met een druk op de knop tot ontploffing werd gebracht.

Het is overigens niet de laatste keer dat de EOD gevonden explosieven binnen dit project tot ontploffing gaat brengen; een groot deel van de percelen moeten nog onderzocht worden naar niet gesprongen explosieven en de verwachting is dat er nog meer in de grond aangetroffen gaat worden.

Reportage op L1

Een filmploeg van regionale omroep L1 was ter plekke aanwezig om het onschadelijk maken van de munitie vast te leggen. Bekijk op de website van het artikel en de reportage van L1.