Nieuwsbericht

Een rondvaart voor de mooiste kleurplaat

Gepubliceerd op: 18 juni 2024, 07.00 uur

Ter gelegenheid van het plaatsen van de pijlers van Zoutdam IJmuiden, organiseerden we in maart 2024 een speciale kleurplatenwedstrijd voor alle basisscholen in de gemeente Velsen. De leerling met de mooiste kleurplaat maakte samen met zijn/haar klas kans op een rondvaart langs Sluizencomplex IJmuiden.

Rondvaart Sluizencomplex

Wij spraken met juf Annemarie van groep 5B van de Franciscusschool in IJmuiden. Een van haar leerlingen had de mooiste kleurplaat en won de rondvaart. Op woensdagochtend 5 juni 2024 stonden zij klaar voor het schip Koningin Emma. Niet alleen de kinderen hadden veel zin in de rondvaart over het sluizencomplex, ook ouders en opa’s en oma’s wilden graag mee. Het was een ontzettend leuke ochtend. Een leerling: 'Juf, ik vind dit zo leuk, voor mijn verjaardag wil ik ook op een boot!'

Leren over sluizen en schutten

Tijdens de kleurplatenwedstrijd deed de klas toevallig een project over het thema ‘Water’ en het Noordzeekanaal. Juf Annemarie: 'We waren volop bezig met leren over sluizen, schutten en de nieuwe zoutdam. Ook zijn we bij het Zee- en Havenmuseum in IJmuiden geweest. De kleurplatenwedstrijd kwam dus precies op het goede moment voorbij.'

De leerlingen leerden tijdens de lessen veel over de werking van een sluis. Dat ze nu een schutting meemaakten, omdat ze door een sluis gingen, maakte het extra leuk. Toen de begeleider van Rijkswaterstaat bij het binnengaan van de sluis vertelde dat de boot een halve meter zou zakken, bleek toch dat niet iedereen even goed had opgelet tijdens de les. Een leerling: 'Dat vind ik niet leuk, dan ben ik nog maar 80 cm lang.'