Nieuwsbericht

Algerabrug: asfalteringswerkzaamheden weer uitgesteld

Gepubliceerd op: 31 mei 2024, 09.02 uur

De asfalteringswerkzaamheden op de Algerabrug (N210), die gepland stonden voor de nachten van 3, 4 en 5 juni 2024 en eerder op 27, 28 en 29 mei 2024, moeten weer worden uitgesteld in verband met de weersomstandigheden.

De luchtvochtigheid is in die nachten te hoog voor het kunnen drogen van het asfalt-epoxymengsel dat wordt aangebracht op de brug. De natste meimaand sinds de start van de landelijke metingen in 1958 is hier mede de oorzaak van.

Aan het begin van de geplande nachten ligt het verwachte luchtvochtigheidspercentage al op de grenswaarde van wat mogelijk is voor de werkzaamheden en loopt gedurende de nacht nog verder op. De werkzaamheden schuiven nu op naar 15, 16 en 17 juli 2024.

Weersomstandigheden

De werkzaamheden worden uitgesteld in verband met de weersomstandigheden. Uit weermodellen blijkt dat de luchtvochtigheid in die nachten te hoog is voor het asfalt-epoxymengsel dat wordt aangebracht op de brug.

Het risico is dan dat de epoxylaag niet of onvoldoende droogt en zacht blijft, wat hinder geeft voor het verkeer en mogelijk schade aan auto’s kan veroorzaken. Met name het epoxydeel is gevoelig voor een te hoge luchtvochtigheid en zorgt voor de weersafhankelijkheid bij deze werkzaamheden.

Nieuwe data: 15, 16, 17 juli 2024

De werkzaamheden vinden nu plaats in de nachten van 15, 16 en 17 juli 2024. De brug is dan van 22.00 tot 05.00 uur in beide richtingen dicht voor auto- en vrachtverkeer. De wisselstrook wordt gebruikt door nood- en hulpdiensten en het ov. Ook blijft het fiets- en voetpad open.

Overdag is de hoofdrijbaan beschikbaar met een snelheidsbeperking van 30 km/h. Aan de nieuwe data gaat ook een go/no-go besluit vooraf, in afstemming met de aannemer en op basis van de weermodellen van donderdag 11 juli 2024.

Noodzakelijk onderhoud

Het onderhoud dat we aan de toplaag van het asfalt op de Algerabrug gaan plegen is hard nodig. Er zijn gaten ontstaan in het asfalt die steeds groter worden. Met het uitvoeren van de werkzaamheden worden de risico’s op steenslag en calamiteiten teruggedrongen en blijft het vaste deel van de Algerabrug in de toekomst veilig en bereikbaar.