Werkzaamheden

Terschelling: renovatie tonnenloods van start; 13 mei 2024

Gepubliceerd op: 23 april 2024, 14.39 uur

In opdracht van Rijkswaterstaat start aannemer Friso Bouwgroep maandag 13 mei 2024 met de renovatie van de tonnenloods op West-Terschelling.

In een deel van het pand worden nieuwe kantoor- en vergaderruimte en een opslag voor Rijkswaterstaat gerealiseerd. Daarnaast wordt de hele loods verduurzaamd en klaar gemaakt voor verhuur aan en verdere verbouwing door de Stichting Tonnenloods.

De werkzaamheden voor Rijkswaterstaat aan de tonnenloods worden begin 2025 afgerond.

Verduurzaming

Het hele dak van de loods en de gevel wordt gerenoveerd en voorzien van nieuwe isolatie. Ook werd de loods verduurzaamd door onder andere het plaatsen van ledverlichting en een warmtepomp. Door deze warmtepomp is een gasaansluiting niet meer nodig.

Betonning van kunststof

De loods werd in het verleden door Rijkswaterstaat gebruikt om ijzeren betonning, gebruikt voor vaarwegmarkering, te repareren. Door de komst van betonning van kunststof nam het onderhoud sterk af en daardoor ook het gebruik van de loods op het eiland.

De tonnenloods is nog steeds eigendom van Rijkswaterstaat en wordt onder andere gebruikt voor opslag van materiaal voor de betonningsdienst. Om de tonnenloods voor het eiland te behouden, is afgesproken dat een deel van het gebouw voor verhuur aan de Stichting Tonnenloods klaar zal worden gemaakt.

Bezoekerscentrum

De Stichting Tonnenloods gaat zorg dragen voor de invulling van het bezoekerscentrum. In de gerenoveerde loods krijgen bezoekers op een moderne manier het verhaal van de natuur, cultuur en historie van Terschelling te zien. Het streven is om halverwege juni 2025 de deuren voor bezoekers te openen.