Nieuwsbericht

Start vaarrecreatieseizoen Rotte met onthulling wisselvlot

Gepubliceerd op: 4 april 2024, 13.26 uur - Laatste update: 4 april 2024, 13.34 uur

Woensdag 3 april 2024 onthulde dijkgraaf Toon van der Klugt van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) een nieuw wisselvlot voor de roeiverenigingen van Rotterdam.

In het bijzijn van een aantal bewoners van de Rottekade en overige betrokkenen werd het vlot direct in gebruik genomen door roeiers van roeiverenigingen Rijnmond en Nautilus. Hiermee opende de dijkgraaf meteen ook het vaarrecreatieseizoen van 2024.

Wisselvlot

We maken het wisselvlot mogelijk vanwege de langdurige versmalling van de Rotte door de werkzaamheden aan de Rottemerentunnel in de afgelopen jaren. Nu de tunnel onder de Rotte ligt en de damwanden zijn verdwenen, is de rivier weer over de volle breedte bevaarbaar.

Eelco Negen, projectmanager A16 Rotterdam van Rijkswaterstaat: ‘Met onze bijdrage aan het wisselvlot willen we de roeiers, kanovaarders en de pleziervaart van de Rotte tegemoetkomen voor de ervaren overlast en iets blijvends van waarde achterlaten.’

Versmald

Terwijl onder de Rotte de tunnel werd aangelegd, moest de Rotte altijd deels geopend blijven. ‘De Rotte is namelijk een belangrijke rivier voor waterafvoer richting de Maas’, licht dijkgraaf Van der Klugt toe. 

‘Daarom zijn tijdens de werkzaamheden een waterkerende constructie en kwelschermen aangebracht. Die zorgden ervoor dat de dijk stabiel bleef en er langs de tunnel geen water terug de polder in kon stromen.’

Uitzicht

Niet alleen de damwanden, maar ook de bouwbrug over de Rotte is weggehaald, waardoor bewoners weer onbelemmerd uitzicht op de Rotte hebben. Eelco Negen: ‘Nu de ergste bouwhinder voorbij is en de bouwbrug is opgeruimd, betrekken we ook de bewoners graag bij dit feestelijke moment.’

Transformatie

De vrijgave van de Rotte is een eerste stap in de transformatie van het recreatiegebied Lage Bergse Bos naar een aantrekkelijke omgeving. Vanaf eind 2024 wordt ook de nieuwe beplanting aangebracht op het tunneldak en nadert de inrichting van het Lage Bergse Bos zijn voltooiing.

Nieuwe snelweg A16 Rotterdam

We werken aan de A16 Rotterdam: een nieuwe snelweg tussen de A13 en de A16. De Rottemerentunnel maakt onderdeel uit van de 11 km lange verbinding. De A16 Rotterdam is ’s werelds eerste energieneutrale snelweg met tunnel. 

De A16 Rotterdam moet bijdragen aan betere bereikbaarheid en leefbaarheid van Rotterdam en Lansingerland. Eind 2025 wordt de A16 Rotterdam in gebruik genomen.