Werkzaamheden

N57 Oosterscheldekering half uur dicht vanwege hijswerkzaamheden; 25 en 29 april en 1 en 3 mei 2024

Gepubliceerd op: 3 april 2024, 17.19 uur - Laatste update: 4 april 2024, 13.26 uur

Op 25 en 29 april en op 1 en 3 mei 2024 is de N57 van De Banjaard (Kamperland) tot de Kraaijensteinweg (Westenschouwen) tussen 09.00 en 15.00 uur een half uur afgesloten, vanwege werkzaamheden aan de Oosterscheldekering.

We hijsen deze dagen 4 bewegingswerken uit voor groot onderhoud. Autoverkeer leiden we tijdens de daadwerkelijke afsluiting om via de Zeelandbrug en moet rekening houden met 30 minuten extra reistijd.

Hijswerkzaamheden april en mei 2024

De N57 tussen De Banjaard (Kamperland) en de Kraaijensteinweg (Westenschouwen) is op 25 en 29 april, en op 1 en 3 mei tussen 09.00 en 15.00 uur een half uur dicht voor alle verkeer. Autoverkeer wordt tijdens de daadwerkelijke afsluiting omgeleid via de Zeelandbrug. De omleidingsroute loopt over de N255, N256, N59 en andersom. De extra reistijd bedraagt ongeveer 30 minuten.

Fietsers en bromfietsers kunnen doorrijden tot de afgezette locatie waar het bewegingswerk wordt uitgehesen. Na afloop van het hijsen kunnen zij weer passeren. Voor fietsers is, vanwege de ligging van de weg, geen omleidingsroute beschikbaar.

Verkorting stremming

In 2023 zijn de eerste 2 bewegingswerken uitgehesen en teruggeplaatst. Toen was er telkens sprake van een volledige afsluiting van de N57 over de Oosterscheldekering van 10.00 tot 12.00 uur. Na evaluatie is besloten om de stremming te verkorten tot het half uur dat er daadwerkelijk wordt gehesen binnen een ruimer tijdvenster van 09.00 tot 15.00 uur, na de ochtendspits en voor de avondspits.

In principe vinden de werkzaamheden in de ochtend plaats. Toch kunnen het verloop van het werk of weersomstandigheden ervoor zorgen dat de hijsactie later in het tijdvenster of op een van de reservemomenten wordt uitgevoerd. Een compleet overzicht van alle reservemomenten is te vinden op onze projectpagina Oosterscheldekering: renovatie bewegingswerken.

Via het X-account van Rijkswaterstaat Zee en Delta is op hijsdagen actuele informatie te vinden over het verloop van de werkzaamheden.

Groot onderhoud bewegingswerken Oosterscheldekering

De Oosterscheldekering heeft 62 schuiven die standaard open staan, maar moeten kunnen sluiten bij dreigend hoogwater. De bewegingswerken zorgen voor het laten zakken en weer heffen van deze schuiven. Deze werken bestaan onder andere uit een hydraulische cilinder en een cardanbalk. Het is voor het eerst sinds de bouw van de kering dat de bewegingswerken groot onderhoud krijgen.

Fase 1 van het project omvat de renovatie van 6 van de 124 bewegingswerken. We begonnen in 2023 met 2 bewegingswerken van Schaar 13, om in 2024 de in totaal 4 bewegingswerken van Schaar 7 en Roompot 15 te renoveren. De bewegingswerken worden uitgehesen met behulp van een kraan en vervolgens per vrachtwagen vervoerd naar de werkplaats van de aannemer voor controle en renovatie.

Meer informatie over werkzaamheden aan de bewegingswerken van de Oosterscheldekering kunt u vinden op onze projectpagina Oosterscheldekering: renovatie bewegingswerken..