Nieuwsbericht

Duwtje in de rug om fiets of ov te pakken

Gepubliceerd op: 17 april 2024, 10.51 uur - Laatste update: 17 april 2024, 14.56 uur

Hoe kan ik de file vermijden? Nu u de Spijkenisserbrug tot half mei niet met de auto over kunt, is deze vraag voor veel Spijkenissers nog relevanter geworden. Met verschillende acties prikkelen Rijkswaterstaat en Zuid-Holland Bereikbaar automobilisten om anders te reizen, ook als de brug straks weer open is.

Kijk of u niet met de auto hoeft te reizen of reis op een ander moment, als dat kan. Maar nog liever: maak gebruik van het openbaar vervoer of de fiets. ‘Dat is de boodschap die we iedereen willen meegeven’, vertelt Saskia van Broekhoven, omgevingsadviseur bij Rijkswaterstaat.

‘Met een pakket aan mobiliteitsmaatregelen proberen we mensen hiertoe te verleiden. Zodat zij bijvoorbeeld ontdekken dat je met de fiets zo over de Spijkenisserbrug heen bent. Of met de metro binnen een half uur in hartje Rotterdam staat.’

Gratis e-bike voor een week

Een van de acties om het fietsen te stimuleren is het gratis uitproberen van een e-bike. ‘U kunt dan een week lang zelf ervaren of een e-bike een goede oplossing is voor uw reis’, vertelt Rik van der Graaf, projectleider bij Zuid-Holland Bereikbaar. ‘Of u nu naar uw  uw werk fietst of een dagje naar de stad gaat, een e-bike biedt comfort, snelheid en is bovendien milieuvriendelijker dan de auto.’

Overbruggingsbike tijdens de werkzaamheden

Gebruikt u de Spijkenisserbrug voor woon-werkverkeer en is de reis goed te doen met een (elektrische) fiets? Dan is er ook de overbruggingsbike. Van der Graaf: ‘Tegen een gereduceerd tarief kunt u de hele periode van de werkzaamheden een e-bike huren. Heeft u hier interesse in? Neem dan contact op via de website van Zuid-Holland Bereikbaar.’

Slim Reizen Challenge

De Slim Reizen Challenge is een gratis uitdaging voor reizigers en omwonenden die regelmatig reizen in Spijkenisse en omgeving. Van der Graaf: ‘Door tijdens de afsluiting van de Spijkenisserbrug te kiezen voor de fiets, het openbaar vervoer of thuiswerken spaar je met deze app punten voor leuke producten of voor het sponsoren van een lokaal doel, zoals een sportclub.’

Bewaakte P+R voor bedrijfsbussen

Tijdens een ondernemersbijeenkomst begin maart werd de vraag gesteld: hoe komen onze vaklui met hun gereedschap en materialen tijdens de afsluiting op hun klus? Kan er niet een centraal punt komen waar zij vanaf huis naartoe fietsen en vanaf daar met de bedrijfsbus de reis vervolgen?

Van der Graaf: ‘Dat vonden we een waardevolle suggestie en we zijn blij dat we aan deze wens tegemoet hebben kunnen komen. In Hoogvliet is er namelijk een bewaakte P+R voor bedrijfsbussen ingericht.’

Rustiger op de weg

Van Broekhoven: ‘Ook voor het andere woon-werkverkeer is er in Hoogvliet parkeergelegenheid, vooral rondom het winkelcentrum. Het kan een mooi alternatief voor mensen uit Spijkenisse zijn om de komende weken daar de auto te parkeren en met de fiets de brug over te gaan. Voordeel is dat het aan de Hoogvliet-kant deze periode juist rustiger op de weg is door de afgesloten Spijkenisserbrug.’

Monitoren

De komende weken wordt het effect van de verschillende acties gemonitord, bijvoorbeeld door te kijken of er meer mensen dan normaal met de fiets over de Spijkenisserbrug en Hartelbrug gaan.

Van der Graaf: ‘We kijken wat goed werkt en wat we kunnen verbeteren. Die uitkomsten nemen we mee bij de renovatie van de Hartelbrug komende zomer door de provincie en de vervanging van de technische installaties en systemen van de Spijkenisserbrug in het najaar.’

Van Broekhoven: ‘We hopen dan ook dat mensen, ook als de brug over een paar weken weer open is, vaker de fiets of het openbaar vervoer blíjven nemen om op de plek van bestemming te komen. Zo houden we de regio samen bereikbaar.’