Nieuwsbericht

De renovatie van de Heinenoordtunnel: wat zijn de werkzaamheden tot eind 2024?

Gepubliceerd op: 26 april 2024, 12.06 uur - Laatste update: 29 april 2024, 14.06 uur

De voorbereidingen voor de renovatie van de Heinenoordtunnel in de A29 startten in 2018. Na een periode van voorbereidende onderzoeken in de tunnel, het maken van een plan voor de uitvoering en een bereikbaarheidsplan ging eind 2022 de renovatie buiten echt van start.

Tot nu toe zijn er veel werkzaamheden verricht, maar we zijn er nog niet. De laatste werkzaamheden staan gepland in het weekend voor de kerst van 2024. Welke werkzaamheden voeren we nog uit tot het einde van 2024?

Op de tunnelingangen prijkt inmiddels de naam en hangen nieuwe lichtroosters en ventilatoren. In de tunnel zelf zijn onder andere de zinkvoegen en de verbindingen tussen de tunnelelementen geconserveerd, ligt er een nieuwe waterafvoer, hangt er nieuwe verlichting, is een middentunnelkanaal gebouwd en zijn naast de bestaande installaties en systemen de nieuwe opgehangen en gemonteerd.

Wat moet er verder nog gebeuren?

Tot aan de zomer zitten we niet stil. Naast de voorbereidingen voor de werkzaamheden in de zomer werken we ook aan de installaties in de dienstgebouwen, testen we volop en wordt ook nog het nodige geverfd en gestuct. Buiten krijgt het fietspad nieuw asfalt en komt er aan de kant van Barendrecht bij de tunnel een afvoerweg voor te hoge voertuigen. 

De betonnen kademuren worden opgeknapt en voorzien van een reling en we brengen de gevelbekleding van de dienstgebouwen aan.

Afsluiting in de zomer is een belangrijk moment

Tijdens de afsluiting van 26 juli tot en met 9 augustus 2024 gaat de tunnel over op de nieuwe installaties en systemen. De aannemer is tot die tijd druk met de voorbereidingen en de laatste testen om dit goed en soepel te laten verlopen. Na deze overgang worden de oude installaties en systemen, inclusief alle bijbehorende kabels en leidingen, verwijderd. 

Wat we kunnen hergebruiken wordt hergebruikt, de rest wordt zoveel mogelijk gerecycled. Verder brengen we onder andere nog hittewerende bekleding en nieuwe platen op de wanden aan en gaan we verder met nieuwe gevelbekleding van de dienstgebouwen. Na de zomer zit het grootste deel van de renovatie erop. 

De tunnel is daarna nog een aantal weekenden dicht voor de laatste werkzaamheden. Zo moeten we onder andere de zinkvoegen in de wand onder de vloer nog conserveren, de blusvijvers aanpassen en de oude installaties en systemen weghalen. Na de renovatie kan de tunnel er weer tientallen jaren tegenaan. Uiteraard gaat het onderhoud aan de tunnel en systemen altijd door.

Foto’s en video’s werkzaamheden Heinenoordtunnel

Wilt u meer weten over wat er tot nu toe is gedaan? Op de projectpagina A29: renovatie Heinenoordtunnel staan foto’s en video’s van de werkzaamheden tot nu toe.