Werkzaamheden

A2: grote filekans Leidsche Rijntunnel; mei 2024

Gepubliceerd op: 25 april 2024, 16.57 uur - Laatste update: 7 mei 2024, 13.20 uur

Vanaf 3 mei 2024 start een nieuwe reeks werkzaamheden aan de Leidsche Rijntunnel (A2). Rijkswaterstaat laat de verlichting vervangen door duurzame ledverlichting in de parallelbuis richting Amsterdam.

De overige buizen blijven open, maar de capaciteit is minder, en de maximum snelheid wordt verlaagd. Voor verkeer vanaf de A12 richting Amsterdam gelden omleidingsroutes. Rijkswaterstaat roept weggebruikers op om te kiezen voor de aangegeven omleidingsroutes om zo de kans op file te voorkomen.

Om hinder zoveel mogelijk te voorkomen werkt de aannemer in de weekenden van vrijdagavond 19.30 tot maandagochtend 06.00 uur. In de weekenden is er minder verkeer op de weg. Na de werkzaamheden op 3 mei 2024, volgen nog 2 weekenden: die van 10 en 24 mei 2024.

Bij alle werkzaamheden blijven 3 tunnelbuizen beschikbaar en daarvan is altijd 1 tunnelbuis in dezelfde rijrichting open. Tijdens de werkweekenden worden omleidingsroutes ingesteld en de maximum snelheid is 70 km/h. Volgens de tunnelveiligheidsvoorschriften mag er in de tunnel nooit file staan, daarom is de kans groot we het verkeer in de tunnel moet doseren.

Weggebruikers die niet in de file willen staan kunnen daarom beter de omleidingsroute nemen.

Vervanging verlichting Leidsche Rijntunnel

De verlichting in de Leidsche Rijntunnel is inmiddels 14 jaar oud en bereikt het einde van zijn levensduur. Verlichting is essentieel voor de veiligheid in de tunnel, daarom vervangen we deze lampen nu tijdig. De nieuwe lampen zijn wit en zorgen voor een betere zichtbaarheid dan de oude, gele verlichting. Het witte licht geeft daarmee ook een rustiger wegbeeld. De aannemer vervangt niet alleen de verlichtingsbron maar de hele installatie wordt vervangen en de software aangepast.

Ledverlichting bespaart bijna de helft aan energie ten opzichte van de huidige lampen. Daarnaast gaan ledlampen langer mee en we hoeven de lampen dan minder vaak te vervangen.

Duurzaamheid en leefomgeving

We bouwen dagelijks aan Nederland. Hierbij werken we aan een schone, groene en prettige leefomgeving, ook voor volgende generaties. Het aanbrengen van ledverlichting past bij onze ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn.

Verkeershinder in de regio

In 2024 voeren we, naast het vervangen de verlichting Leidsche Rijntunnel, nog andere grote onderhoudswerkzaamheden uit rond Utrecht. Dit zorgt langere tijd voor verkeershinder in de regio. 

We vervangen de stalen kabels op de Galecopperbrug. Vernieuwen het wegdek op grote delen van de A12 en A2, voeren renovaties uit aan verschillende viaducten en bruggen. 

Daarnaast voeren we regulier onderhoud uit, zoals asfaltreparaties en groenonderhoud.

Meer informatie Leidsche Rijntunnel

Heeft u nog vragen of opmerkingen, neem dan contact met ons op.