Nieuwsbericht

Overnachtingshaven Spijk officieel geopend door minister Harbers

Gepubliceerd op: 14 maart 2024, 14.36 uur - Laatste update: 18 maart 2024, 16.09 uur

Minister Harbers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft vandaag, 14 maart 2024, in het bijzijn van Rijkswaterstaat en regionale bestuurders de overnachtingshaven bij het Gelderse Spijk officieel geopend.

Door de realisatie van deze haven met 50 ligplaatsen in de Boven-Rijn kunnen binnenvaartschippers zich beter aan de wettelijke vaar- en rusttijden houden. Dit zorgt voor een vlotte en bovenal veilige doorstroom van het scheepvaartverkeer.

De nieuwe overnachtingshaven is sinds 1 februari 2024 toegankelijk voor het scheepvaartverkeer. De haven wordt inmiddels ook al veel gebruikt. Al in het eerste weekend na opening waren de 50 ligplaatsen nagenoeg voor de helft bezet.

Met de officiële openingshandeling die de minister vandaag uitvoerde is de aanleg van de haven, die halverwege 2021 begon, definitief afgerond.

Onderdeel van Toekomstvisie Waal

De opening vormt het voorlopige sluitstuk van een aantal maatregelen die Rijkswaterstaat in opdracht van het ministerie heeft genomen om de faciliteiten voor binnenvaartschippers op de Rijn en Waal te verbeteren.

Als onderdeel van het project Toekomstvisie Waal is in de haven in de Waal bij Haaften de invaart verbreed en zijn de daar aanwezige ligplaatsen verlengd. Daarnaast is de overnachtingshaven Lobith gemoderniseerd. Samen bieden de, dichtbij elkaar gelegen, havens bij Lobith en Spijk nu zo’n 70 ligplaatsen voor de binnenvaart.

Minister Harbers over de overnachtingshaven van Spijk:

'Voor een veilige binnenvaart is het heel belangrijk dat schippers goed uitgerust op pad gaan. Met de 50 ligplaatsen die hier in Spijk beschikbaar zijn bieden we schippers die ruimte en kan Nederland zijn rol als schakel in de logistiek en het goederenvervoer in Europa in de toekomst nog beter vervullen.'

Partners

We hebben bij de aanleg van de haven samen opgetrokken met verschillende (bestuurlijke) partners om het gebied, de natuur en de recreatiemogelijkheden in de omgeving een impuls te geven. De provincie Gelderland, de gemeente Zevenaar en het waterschap Rijn en IJssel zijn daarvan de meest prominente.

Mede mogelijk gemaakt door bijdrage vanuit CEF

De overnachtingshaven is mede mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage vanuit Connecting Europe Facility (CEF) Transport. Een subsidieregeling van de Europese Unie (EU) voor meer groei, banen en concurrentievermogen.

De subsidie is gegeven in het kader van het Trans-European Transport Network (TEN-T). Dit Europese netwerk van spoorlijnen, (water)wegen, havens en vliegvelden vergroot de bereikbaarheid van de EU en versterkt de eenheid van Europa.

Naast de initiatieven op het Nederlandse gedeelte van de Rijn onderneemt ook de Duitse deelstaat Nordrhein Westfalen actie, door onder andere op de locaties Niedermörmter en Ossenberg overnachtingshavens te realiseren.

Feiten over overnachtingshaven Spijk

De haven ligt in de Beijenwaard vlakbij de Gelderse plaats Spijk. Naast 50 reguliere ligplaatsen heeft de haven 2 ligplaatsen voor duwschepen met duwbakken en speciale ligplaatsen voor schepen met gevaarlijke ladingen.

Ook zijn er voorzieningen voor de scheepvaart, zoals een auto-afzetsteiger, parkeerplaatsen en walstroom. Daarnaast is er een struinpad aangelegd naast de haven waar recreanten kunnen wandelen, is er een plek voor campers en zijn er picknicktafels en bankjes geplaatst.

Meer informatie overnachtingshaven Spijk

Meer informatie over het project vindt u op de projectpagina Overnachtingshaven Spijk.