Werkzaamheden

N99: afronding kleine werkzaamheden Kooybrug

Gepubliceerd op: 11 maart 2024, 16.59 uur

Rijkswaterstaat rondt in maart 2024 de kleine werkzaamheden af aan de Kooybrug in de N99 bij Den Helder. Na afronding heeft wegverkeer en scheepvaart voorlopig geen last meer van hinder of stremmingen.

Een laatste uitvoering is een versmalling van het wegdek, die tussen 25 en 27 maart 2024 wordt uitgevoerd. De grote renovatiewerkzaamheden worden nog opnieuw ingepland.

De Kooybrug, die dateert uit 1989, is toe aan een renovatie. In oktober 2023 werden de grote renovatiewerkzaamheden uitgesteld wegens zorgen over de bereikbaarheid van de regio. Om de veiligheid van weg- en scheepvaartgebruikers te garanderen konden bepaalde werkzaamheden tussentijds niet worden uitgesteld. Deze werkzaamheden worden in maart afgerond.

Werkzaamheden Kooybrug tot nu toe

De werkzaamheden die van november 2023 tot nu hebben plaatsgevonden, konden we uitvoeren zonder noemenswaardige hinder. Zo zijn de wachtplaatsvoorzieningen voor scheepvaart en de remmingswerken van de brug vervangen. Is de scheurvorming aan het brugdek en betonschade aan de onderkant van de brug gerepareerd.

Ook is graffiti verwijderd en zijn kleine onderdelen zoals leuningen van de trapopgang en toegangsdeuren van de middenpijler en de kelder van de brug vervangen en gerenoveerd.

Versmalling wegdek Kooybrug

In de nacht van maandag 25 maart 23.00 op dinsdag 26 maart 05.00 uur en van dinsdag 26 maart 23.00 op woensdag 27 maart 05.00 uur wordt het wegdek van de hoofdrijbaan en de parallelrijbaan versmald.

Afhankelijk van weersomstandigheden hebben we 2 reserve nachten ingepland op de nacht van woensdag 27 maart 23.00 op donderdag 28 maart 05.00 uur en van donderdag 28 maart 23.00 op vrijdag 29 maart 05.00 uur. De versmalling is noodzakelijk om de constructieve veiligheid van de brug te waarborgen.

Door het verkeer meer in het midden van de brug te laten rijden, worden de zijkanten van de brug minder belast. Verkeer op de hoofdrijbaan kan in beide richtingen tegelijkertijd gebruik blijven maken van de brug. Op de parallelrijbaan (de Touwslagersweg) wordt een tijdelijke verkeersregelinstallatie aangebracht om het verkeer om-en-om over de weg te laten rijden.

De versmalling van het wegdek blijft in ieder geval van kracht tot aan de start van de grote renovatiewerkzaamheden.

Hinder op uw route?

Zoek op route of wegnummer

Einde hoogtebeperking

Met de afronding van deze werkzaamheden is de hoogtebeperking, voor scheepvaart hoger dan 8.3 m, niet meer van kracht. Bediening van de brug is weer conform normale tijden. We hebben de scheepvaart geïnformeerd en de borden langs het kanaal weggehaald.

Grote renovatiewerkzaamheden

We zijn in samenwerking met aannemer VolkerWessels op zoek naar een nieuwe planning voor de grote renovatiewerkzaamheden. Dit gebeurt in afstemming met de provincie, gemeenten en ProRail.

Er worden scenario’s onderzocht waarbij verschillende factoren worden meegenomen zoals de bereikbaarheid van de regio, het vaarseizoen en de urgentie van de renovatie om veiligheid van weg- en scheepvaartgebruikers te garanderen.

Goed voorbereid de (vaar)weg op

We adviseren weggebruikers en vaarweggebruiker hun reis goed voor te bereiden. Dit kan via de routeplanners op de website van Rijkswaterstaat Verkeersinformatie en de website Vaarweginformatie en door gebruik te maken van actuele navigatiesystemen. Meer informatie over de Kooybrug is te vinden op de projectpagina N99: renovatie Kooybrug Den Helder.