Nieuwsbericht

Verhuizen oorlogsmonument Terneuzen naar definitieve locatie

Gepubliceerd op: 1 februari 2024 - Laatste update: 5 februari 2024, 09:13

Op 7 februari 2024 verplaatst Nieuwe Sluis Terneuzen het oorlogsmonument van de tijdelijke standplaats aan de Binnenvaartweg naar zijn definitieve locatie op het sluizencomplex: aan de westkant van de Oostsluis, vlakbij de nieuwe rotonde. Hier leggen we een herdenkingsplein aan.

Het monument krijgt op dit plein een prominente plaats.

Het herdenkingsplein is een van de nieuwe verblijfplaatsen op het sluizencomplex. Voortaan vindt hier op 4 mei de jaarlijkse dodenherdenking in Terneuzen plaats.

Verhuizing oorlogsmonument Terneuzen

Op de tijdelijke locatie aan de Binnenvaartweg bouwen we een houten constructie rondom het monument. Deze houten constructie beschermt het oorlogsmonument tijdens de verhuizing.

Als de houten constructie klaar is en het monument van de ondergrond is los gemaakt, hijsen we het monument op een vrachtwagen. Het monument wordt vervolgens naar de nieuwe locatie gereden.

Verkeershinder

In verband met de voorbereiding van de verhuizing zijn een aantal parkeervakken bij het monument van het parkeerterrein aan de Binnenvaartweg van 2 tot en met 7 februari 2024 afgesloten. Deze afsluiting op ter plaatse met borden aangegeven.

Het transport van het monument; is gepland op 7 februari 2024 tussen 11.00 en 12.00 uur en voert over de noordbrug van de Oostsluis. Het verkeer wordt dan via de zuidbrug geleid. Bij de rotonde is mogelijk een korte verkeersstop.

Monument

Het oorlogsmonument in Terneuzen is opgericht op uitdrukkelijke wens van koningin Wilhelmina na een bezoek op 14 maart 1945 aan de plaats waar 5 medewerkers van Rijkswaterstaat werden gefusilleerd.

Zij hadden op Dolle Dinsdag (5 september 1944) getracht om de explosieven die de bezetter op de Middensluis had geplaatst, te verwijderen.