Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat en ingenieurs- en adviesbureaus sluiten raamovereenkomst voor herberekeningen van bruggen en viaducten

Gepubliceerd op: 20 februari 2024, 16.48 uur - Laatste update: 20 februari 2024, 16.54 uur

Rijkswaterstaat sluit voor de herberekening van bruggen en viaducten een raamovereenkomst met ingenieurs- en adviesbureaus Antea Group/Boorsma, Arcadis/SBE, Royal HaskoningDHV, Witteveen+Bos en de combinaties Arup, Iv & Wagemaker en Sweco Nederland & Nebest.

De komende 6 jaar moeten herberekeningen gemaakt worden voor ongeveer 50 vaste stalen bruggen, 30 tot 50 beweegbare bruggen en 245 betonnen bruggen en viaducten binnen het areaal van Rijkswaterstaat. Door het specialistische karakter en de grote vervangings- en renovatie-opgave waar Rijkswaterstaat voor staat, is voor deze raamovereenkomst gekozen.

Samen leren

Het doel van Rijkswaterstaat en de gecontracteerde ingenieursbureaus is om samen de kwaliteit van de herberekeningen te verbeteren en het aantal herberekeningen te verhogen. Deze aanpak leidt tot efficiƫnter inzetten van schaarse specialistische kennis en een continue samenwerking over meerdere jaren.

De raamovereenkomst voorziet ook in blijvende betrokkenheid en specialistische advisering van de gecontracteerde ingenieursbureaus bij eventuele versterkingsmaatregelen.

Daarmee wordt ook bijgedragen aan een belangrijk doel van Rijkswaterstaat, namelijk om samen met de markt en andere publieke opdrachtgevers (ProRail, gemeenten, provincies en waterschappen) kennis te ontwikkelen en te delen over het snel en goed herberekenen van bruggen en viaducten.

Portfolio aanpak

De ingenieursbureaus zijn gecontracteerd als voorkeursleveranciers voor de herberekeningen van een vooraf bepaalde set van bruggen en viaducten. Een soort portfolio-aanpak waarbij geen herhaaldelijke concurrentiestelling meer nodig is.

Dit reduceert sterk de tenderinspanning en maakt ononderbroken samenwerken en versnellen mogelijk. De looptijd van de raamovereenkomst is 6 jaar met een uitloop van 2 jaar.