Nieuwsbericht

Marktconsultatie Project tunnelrenovaties Zuid-Holland: samenwerken de sleutel tot succes

Gepubliceerd op: 14 februari 2024, 13.38 uur - Laatste update: 14 februari 2024, 15.25 uur

Op donderdag 7 december 2023 organiseerde Project Tunnelrenovaties Zuid-Holland (PTZ) een marktconsultatie over de renovatie en het meerjarig onderhoud van de Noordtunnel met herhalingsopdracht voor de Beneluxtunnel en Tweede Heinenoordtunnel.

Rijkswaterstaat is van plan om het contract hiervoor vóór de zomer 2024 op de markt te zetten.

De marktconsultatie vond plaats in het LEF Future Center in Utrecht. Daar kregen projectmanagers en tendermanagers van marktpartijen een kijkje in de keuken van het project en werden zij meegenomen in de scope en planning.

Ook presenteerden we het contract op hoofdlijnen. De ruim 65 aanwezigen gingen vervolgens met elkaar in gesprek over de keuzes op het gebied van risicoverdeling, portfolioaanpak, prijsvorming, beste prijs-kwaliteitverhouding (BPKV) en kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s).

Ruimte voor eerlijke dialoog

De gesprekken vonden plaats in kleinschalige break-outsessies. De sessies bleken een goede setting voor inhoudelijke verdieping en verliepen in een open sfeer. Hierdoor ontstond ruimte voor een eerlijke dialoog, waarin kritische vragen, visies en suggesties met elkaar werden gedeeld.

Samenwerking

Patrick Pieters, contractmanager van Rijkswaterstaat, was een van de gastheren. 'De aanwezige marktpartijen benadrukten dat vervanging en renovatie om een andere aanpak vraagt dan aanleg en onderhoud. Deze tunnels, met alles erop en eromheen, zijn verouderd. Dan heb je te maken met andere risico’s, dan wanneer je een nieuwe tunnel aanlegt.'

'Die risico's kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met de compleetheid van areaalgegevens, of met de impact van werkzaamheden op de doorstroming van het verkeer. Dat vraagt om een andere, intensieve samenwerking tussen de opdrachtnemers, met een bijzondere aandacht voor de risico’s.'

'Die moeten goed in beeld worden gebracht en op de juiste manier worden verdeeld, ook qua kosten.

Met de input die we tijdens de marktconsultatie hebben opgehaald kunnen we het contract gaan vormgeven. Zo kunnen de marktpartijen straks in het aanbestedingsdossier duidelijk terugzien dat we hun signalen serieus hebben genomen. Zo wordt voor iedereen goed zichtbaar wat onze intentie is, namelijk van de portfolio-aanpak een succes maken.'

Meer informatie Project Tunnelrenovaties Zuid-Holland

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag over het Project Tunnelrenovaties Zuid-Holland? Neem dan contact op via het contactformulier Project Tunnelrenovaties Zuid-Holland.