Nieuwsbericht

A16 dicht voor aanleg tijdelijke wegverlegging; maart 2024

Gepubliceerd op: 27 februari 2024, 10.35 uur - Laatste update: 29 februari 2024, 11.02 uur

Rijkswaterstaat vervangt in 2024 en 2025 een viaduct in de A16 over de Hoofdweg in Rotterdam. Om het viaduct te kunnen vervangen verleggen we tijdelijk de A16 ter hoogte van het viaduct.

Door slimme bouwfaseringen beperken we de hinder tijdens de werkzaamheden waar mogelijk. De tijdelijke wegverlegging inclusief een hulpbrug over de Hoofdweg zorgt ervoor dat het verkeer zoveel mogelijk door kan rijden tijdens de werkzaamheden.

Titel: Vervanging viaduct A16/Hoofdweg Rotterdam Het viaduct in de snelweg A16 over de Hoofdweg in Rotterdam is een belangrijke schakel tussen de knooppunten Terbregseplein en Ridderkerk. Door de sterke toename van het verkeer en vooral het zware vrachtverkeer sinds de opening in 1966 moest dit viaduct worden gerenoveerd. Er rijden zo'n 200.000 voertuigen per dag over het viaduct. Tijdens de voorbereiding bleek alleen dat de constructie er slechter aan toe is dan verwacht. Daarom wordt het viaduct sinds 2022 ondersteund en nu in zijn geheel vervangen. De werkzaamheden zijn in 2023 begonnen en duren ruim twee jaar (tot en met september 2025). Het vervangen van het viaduct is een ingewikkelde operatie. We voeren werkzaamheden uit op een van de drukste locaties in Nederland met beperkte ruimte. Het verkeer moet zoveel mogelijk blijven doorrijden. Op de A16 en ook op wegen in omliggende Rotterdamse wijken als Prins Alexander, Terbregge, Kralingen en Hillegersberg. Daarom doen we de vervanging stap voor stap. We beginnen met het bouwen van een wegverlegging aan één kant van het viaduct. Op die manier kan het verkeer op de A16 richting Dordrecht blijven doorrijden als we aan het werk zijn. Om die wegverlegging te bouwen en open te stellen voor verkeer, gaat oprit A16 Prins Alexander richting Dordrecht voor langere tijd dicht (van maart 2024 tot en met eind 2025). Ter hoogte van de wegverlegging wordt de maximale snelheid op de A16 verlaagd naar 70 kilometer per uur. Daarna zetten we de volgende belangrijke stap: we starten met het slopen van het bestaande viaduct voor beide rijrichtingen van de A16. Om deze werkzaamheden uit te kunnen voeren wordt de A16 in noordelijke richting tussen de knooppunten Ridderkerk en Terbregseplein voor enkele dagen afgesloten (van 8 tot en met 13 mei 2024). En ook de Hoofdweg onder het viaduct gaat drie weken volledig dicht (2 tot en met 22 mei 2024). Om daarna weer open te gaan met 1 rijstrook per rijrichting. Op de plek van het gesloopte viaduct in de rijrichting Terbregseplein/A20 brengen we een tijdelijke hulpbrug aan. Zo kan het verkeer tijdens de bouw van het nieuwe viaduct ook in die richting doorrijden. Als het oude viaduct is gesloopt, beginnen we met de nieuwbouw van het viaduct in de rijrichting van Dordrecht. Als dit deel van het viaduct klaar is, starten we met de nieuwbouw van het viaduct richting het Terbregseplein/A20. Het verkeer richting het Terbregseplein/A20 leiden we tijdelijk om via het nieuwe viaduct. Om het nieuwe viaduct open te stellen, is het noodzakelijk om de A16 tussendoor een paar keer gedeeltelijk af te sluiten. Als het nieuwe viaduct in gebruik is genomen, wordt de wegverlegging verwijderd, en kan eind 2025 oprit A16 Prins Alexander richting Dordrecht weer open. Een paar maanden later wordt ook de snelweg A16 Rotterdam opengesteld. Inclusief de nieuwe oprit. In de eerste drie maanden van 2026 ruimen we de werkterreinen op en wordt de omgeving van het viaduct weer netjes ingericht. De vervanging van het viaduct in de A16 over de Hoofdweg is dan helemaal klaar. Bij de vervanging van het viaduct doen we ons best om de hinder voor het verkeer zoveel mogelijk te beperken en Rotterdam en de regio bereikbaar te houden. Toch valt niet te ontkomen aan verkeershinder. Ga daarom goed geïnformeerd de weg op. Houd rekening met extra reistijd. Overweeg, indien mogelijk, om thuis te werken. Of kies alternatieven voor de auto of andere reistijden. Kijk voor meer informatie op www.a16rotterdam.nl of www.zuidhollandbereikbaar.nl. Een productie van A16 Rotterdam ©2024

Snelwegoprit Rotterdam Prins Alexander (27) 1,5 jaar dicht

De tijdelijke wegverlegging kruist de oprit Rotterdam Prins Alexander (27) richting Dordrecht en zal daarom voor de hele duur van het slopen en bouwen van het nieuwe viaduct, afgesloten zijn. Dit betekent dat de oprit van 10 maart 2024 tot midden september 2025 dicht is. Verkeer kan gebruik maken van oprit Rotterdam Kralingen (26).

In de periode van 10 maart tot en met 28 april 2024 wordt de tijdelijke weg aangelegd. Vanaf 29 april 2024 wordt de tijdelijke wegverlegging in gebruik genomen.

Hinder op uw route?

Check voor vertrek de hinder op snelwegen en diverse N-wegen van Rijkswaterstaat

Zoek op route of wegnummer

Afsluitingen A16

Voor de aanleg van de tijdelijke weg zijn een aantal afsluitingen nodig in maart 2024.

Hoofdweg Rotterdam afgesloten

De hoofdweg Rotterdam is in beide richtingen ter hoogte van het viaduct A16 dicht van 20.00 tot 06.00 uur op:

  • 4 en 5 maart 2024
  • 5 en 6 maart 2024
  • 6 en 7 maart 2024
  • 7 en 8 maart 2024

Autoverkeer wordt omgeleid via de Koningslaan-Prinsenlaan-Boszoom. Fietsers en voetgangers ondervinden geen hinder.

Verbindingsboog A20/A16 Hoek van Holland afgesloten

De verbindingsboog A20/A16 Hoek van Holland richting Dordrecht is dicht van 10 maart 21.30 tot 11 maart 2024 05.30 uur.

Verkeer wordt omgeleid via A20 afrit Capelle aan den IJssel (16), Capelseweg, Hoofdweg.

Bereid u goed voor

  • Plan uw reis goed en raadpleeg voor vertrek de actuele verkeersinformatie
  • Pas, wanneer mogelijk, uw reisgedrag aan om hinder door de werkzaamheden te vermijden, bijvoorbeeld door te kiezen voor het openbaar vervoer of een andere route.
  • Houd rekening met extra reistijd.
  • Volg de aanwijzingen en omleidingsroutes op de digitale informatiepanelen en gele borden langs de weg.

A16 Rotterdam

Het viaduct dat wordt vervangen sluit aan op het traject van de A16 Rotterdam die op dit moment wordt aangelegd. De vervanging van het viaduct wordt uitgevoerd door de aannemer die ook de A16 Rotterdam aanlegt en wordt tegelijk met de A16 Rotterdam opengesteld. De A16 Rotterdam is een nieuwe verbinding tussen de A16 bij het Terbregseplein en de A13 bij Rotterdam The Hague Airport.

Grote opgave Zuid-Holland

Rijkswaterstaat vervangt of renoveert in Zuid-Holland de komende jaren een groot aantal verouderde bruggen, tunnels en wegen. Lees op onze pagina Samen werken aan een bereikbaar Zuid-Holland meer.

Wilt u tijdens de werkzaamheden slimmer reizen en hinder vermijden? Bereid u dan goed voor. Kijk op de website van Zuid-Holland Bereikbaar voor een overzicht van grote werkzaamheden in Zuid-Holland én voor inspiratie om slimmer en duurzamer te reizen. Ook werkgevers of logistiek ondernemers kunnen op deze website terecht voor tips over mobiliteit, regelingen en efficiëntere logistiek. Zo houden we de komende jaren met elkaar Zuid-Holland in beweging.

Meer informatie tijdelijke wegverlegging A16

Kijk voor meer informatie over bovenstaande werkzaamheden op de website van Rijkswaterstaat Verkeersinformatie.

Heeft u vragen of opmerkingen over deze werkzaamheden, neem dan contact met ons op.