Nieuwsbericht

Veilig en vlot over het water met vaarwegtekens

Gepubliceerd op: 12 januari 2024, 08.55 uur - Laatste update: 25 januari 2024, 13.21 uur

Rijkswaterstaat onderhoudt rivieren en kanalen in heel Nederland. Daar hoort ook het plaatsen en onderhouden van vaarwegtekens bij. Alleen al in Oost-Nederland zijn er zo’n 4.000 vaarwegtekens.

In een infographic lichten we de meest voorkomende borden en hun functie toe. En in een video bieden we een kijkje achter de schermen bij de onderhoudswerkzaamheden van bebording in Oost-Nederland.

Duidelijkheid

Op en langs de vaarweg zijn vele verschillende borden en tekens te vinden voor de scheepvaart. Van rode en groene boeien tot kilometerborden en kribbakens. Bedoeld om schippers duidelijkheid te geven, zodat ze veilig en vlot kunnen varen op de drukbevaren kanalen en rivieren in Nederland.

Benieuwd wat de verschillende tekens betekenen? Bekijk de infographic hieronder:

Onderhoud steigers, meerpalen en borden

Rijkswaterstaat beheert het vaarwegmeubilair op en langs het water. Van borden tot meerpalen en steigers. In Oost-Nederland zijn we onder andere verantwoordelijk voor de plaatsing en verplaatsing van vaarwegtekens op de Rijn, Waal, IJssel en Twentekanalen.

Maar ook voor het onderhoud daarvan. Zo zijn er jaarlijks schoonmaakrondes, zodat zaken als relingen en roosters niet te glad worden en alle informatie goed zichtbaar en leesbaar blijft voor schippers.

Elk najaar gaan de onderhoudsmedewerkers van Oost-Nederland op pad om vaarwegmeubilair in de regio te reinigen. Bekijk de video hieronder en ga met hen mee de boot op, tijdens schoonmaakwerkzaamheden in de overnachtingshaven IJzendoorn.

Onderhoudswerkzaamheden vaarwegen Oost-Nederland

(Boven beelden van een rivier verschijnt de tekst: Rijkswaterstaat onderhoudt rivieren en kanalen in heel Nederland. Daar hoort ook het reinigen van objecten bij. Dat doen we elk jaar. Hoe dat in zijn werk gaat? Kijk mee met de onderhoudsmedewerkers van Vaarwegen Oost-Nederland.) OPGEWEKTE MUZIEK TOT HET EIND VAN DE VIDEO (We zijn bij de overnachtingshaven IJzendoorn. De dag begint met een startwerkbespreking. Drie mannen in oranje veiligheidskleding bekijken een document. Een schip meert aan bij een aanlegsteiger.) (Beeldtekst: Tijd om het werkschip op te gaan. De drie mannen stappen over een smalle brug naar het schip, waar een vierde man op hen wacht. Beeldtekst: De steigers, de meerpalen en de bebording moeten gereinigd worden. We maken gebruik van hogedrukspuiten.) (Op het schip bedient een van de mannen een grote hogedrukspuit waarmee hij de loopbrug schoonspuit. Beeldtekst: Met een kraan kunnen we alle plekken goed bereiken. Een man zit in de cabine van de kraan aan boord van het werkschip. Uit de kraan komt een harde waterstraal waarmee hij een paal afspuit.) (Het schip vaart naar de volgende paal, die wordt schoongespoten vanuit de kraan. De mannen aan boord houden een oogje in het zeil. Beeldtekst: Alle onderdelen zijn weer schoon en goed zichtbaar voor de vaarweggebruikers.) (Het schip vaart verder. Beeldtekst: Zo dragen we bij aan veilige en vlotte vaarwegen.) (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op rijkswaterstaat.nl. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2023.)