Nieuwsbericht

Eerste werkzaamheden Dijkversterking Marken starten op 29 januari 2024

Gepubliceerd op: 26 januari 2024, 11.27 uur - Laatste update: 31 januari 2024, 16.05 uur

Op maandag 29 januari 2024 starten we met de eerste werkzaamheden buiten de proefvakken. We beginnen dan met het aanbrengen van de eerste zandlaag langs de Westkade en Zuidkade. Als we klaar zijn met het aanbrengen van de zandlaag plaatsen we hier ook verticale drainage.

De eerste zandlaag is ongeveer 50 cm dik en komt compleet onder water te liggen. Het is het eerste fundament voor het vervolg van de dijkversterking, die de komende jaren laag voor laag wordt opgebouwd tegen de bestaande dijk.

Planning dijkversterking Marken

Het aanbrengen van de eerste zandlaag duurt ongeveer 3 maanden. Daarna brengen we in het voorjaar de verticale drainage aan. Deze drainage zorgt ervoor dat (grond)waterspanning snel verdwijnt en dat de grond eerder inklinkt. Voor de verticale drainage hebben we zo’n 4 maanden nodig. Na de zomervakantie, na 1 september 2024, brengen we dan de 2e zandlaag aan.

Wandelroute zo veel als mogelijk open

De werkzaamheden vinden grotendeels plaats vanaf het water. Hierdoor is de overlast beperkt. We doen er alles aan om de wandelroute tijdens de werkzaamheden open te houden. In sommige gevallen kan het zo zijn dat we de route tijdelijk afsluiten. We brengen u hiervan op tijd op de hoogte, onder andere via de BouwApp.

Stevig fundament

Eerder was het plan om pas later in 2024 te starten met de eerste zandlaag. Door nu de onderste zandlaag en de verticale drainage aan te brengen, heeft het zand meer tijd om te zetten. Dit zorgt voor een stevig fundament voor de uiteindelijke dijk. Ook kunnen we nu eerder starten met monitoren van de zettingen.