Werkzaamheden

Vervanging een van de oudste drips van Nederland

Gepubliceerd op: 7 december 2023 - Laatste update: 8 december 2023, 10:16

Dinsdag 21 november 2023 heeft Rijkswaterstaat een van de oudste drips van Nederland vervangen. Het Dynamisch Route Informatiepaneel (drip), dat de weggebruiker van informatie voorziet, weegt ruim 2500 kg en werd in 1 nacht vervangen.

De oude rijbaanbrede drip was een van de 1e drips in Nederland en aan vervanging toe. Het portaal met de drip bevindt zich op de A4 tussen de Schipholtunnel en knooppunt Badhoevedorp.

Combineren met onderhoud

Voor het vervangen van de drip werd er door de aannemer meegelift met een onderhoudsnacht aan de Schipholtunnel. In deze nacht was 1 van de tunnelbuizen dicht voor onderhoud. Om de hinder voor de weggebruiker zoveel mogelijk te beperken werd de vervanging van het informatiepaneel gecombineerd met het onderhoud.

Vervangen drip

Om de drip veilig te vervangen stonden er diverse werkzaamheden op het programma. Zo werd er begonnen met het verlengen van het bordes op het portaal. Het bordes is het loopgedeelte. De nieuwe drip heeft namelijk in tegenstelling tot de oude drip 2 deuren in verband met ARBO-eisen. Om ook de 2e deur toegankelijk te maken was het noodzakelijk om het bordes te verlengen.

Na 2 uur was het werk aan het bordes klaar en kon worden begonnen met het verwijderen van de oude drip. Dit ging wat moeizaam aangezien de bouten en moeren goed vast zaten, mede vanwege het koude weer.

Bevestigen nieuwe drip

Na een uur kwam de drip los en kon de nieuwe drip worden bevestigd. Deze nieuwe drip weegt 2500 kg en is 8 m breed, 1,80 m hoog en 1 m diep. Uiteindelijk was het 02.00 uur in de nacht toen de nieuwe drip bevestigd was.

Het werk aan de drip gaf ook de gelegenheid klein onderhoud aan het portaal uit te voeren. Zo werden er onder andere wat verfwerkzaamheden uitgevoerd. Tot slot moest de nieuwe drip worden gekoppeld met een kast langs de weg. In deze kast zitten computers die het mogelijk maken om routeinformatie op de drip te plaatsen vanuit de Verkeerscentrale.