Nieuwsbericht

Begroeiing langs A2 Het Vonderen - Kerensheide in fases weggehaald

Gepubliceerd op: 21 december 2023, 12.05 uur

Om ruimte te maken voor de verbreding starten we vanaf begin 2024 met het weghalen van begroeiing langs de te verbreden A2 tussen de knooppunten Het Vonderen en Kerensheide. Dit gebeurt in fases: een deel halen we begin 2024 weg, een deel na de zomer van 2024.

Het weghalen van begroeiing voor de start van het broedseizoen gebeurt alleen op de plekken waar we onderzoek doen naar niet gesprongen explosieven en archeologische vondsten in de bodem. De rest van de bomen en struiken die voor de wegverbreding van de A2 plaats moeten maken, worden na de zomer van 2024 weggehaald.

Parkway: groenzone langs de A2

De weggehaalde begroeiing wordt ruimschoots gecompenseerd: er komen meer bomen en struiken terug dan we weghalen. Hiervoor leggen we een Parkway aan: een 15m brede groenzone aan beide kanten van de A2. Met de Parkway blijft de beleving van het landschap bestaan en wordt op sommige punten verbeterd.

De aannemer zorgt er ook voor dat op plekken waar dat kan al eerder nieuwe bomen komen. Bij de woonkernen planten we bovendien hogere bomen terug, zodat omwonenden direct weer uitzicht op groen hebben. Concreet betekent dit dat 20% van de Parkway aangeplant is na het plantseizoen 2024-2025 en nog eens 20% na het plantseizoen 2025-2026. De overige 60% wordt na de verbreding eind 2027 gerealiseerd.

Biodiversiteit vergroten

Naast het planten van bomen en struiken nemen we maatregelen om de biodiversiteit te vergroten. We zaaien de bermen in met een kruiden- en bloemrijk mengsel, wat als voedsel kan dienen voor insecten, vogels en zoogdieren.