Nieuwsbericht

Minister Harbers levert krib- en oeververlaging Pannerdensch Kanaal officieel op

Gepubliceerd op: 15 november 2023 - Laatste update: 23 november 2023, 13:55

De minister van Infrastructuur en Waterstaat (Mark Harbers) heeft vanmiddag, woensdag 15 november 2023, met een kanonschot op Fort Pannerden de krib- en oeververlaging in het Pannerdensch Kanaal officieel opgeleverd.

Met de verlaging van 35 kribben en 5 oevers zorgen we ervoor dat het rivierwater bij hogere waterstanden beter doorstroomt, zodat 2 miljoen mensen in het rivierengebied veilig kunnen wonen, leven en werken.

1,5 jaar hebben aannemer Ploegam en Rijkswaterstaat hard gewerkt om 35 kribben en 5 oevers 1,5 tot 2 meter te verlagen. Zo geven we meer ruimte aan het water en daalt de waterstand met 5 cm bij hoogwater. En daardoor zijn 2 miljoen mensen beter beschermd, want het effect van dit kanaal gaat helemaal door tot aan Alblasserdam.

Het Pannerdensch Kanaal cruciaal voor hoogwaterveiligheid

Het Pannerdensch Kanaal is nauw verbonden met de oprichting van Rijkswaterstaat in 1798, een periode waarin Nederland werd geteisterd door rampzalige overstromingen. Miljoenen liters water stromen via de Boven-Rijn Nederland binnen.

Bij het dorp Pannerden splitst de Boven-Rijn zich in de Waal en het Pannerdensch Kanaal. Maar dit splitsingspunt (Pannerdensche Kop) werd zo breed, dat veel te veel water in het Pannerdensch Kanaal stroomde en de dijken braken. Het water moest daarom beheerst worden verdeeld over de Waal en het Pannerdensch Kanaal.

Ingenieur Christiaan Brunings heeft het splitsingspunt zo ontworpen, dat 2/3 van het water uit de Boven-Rijn naar de Waal stroomde en 1/3 naar het Pannerdensch Kanaal. Die verdeling is nu nagenoeg hetzelfde als in 1798 en essentieel voor de hoogwaterveiligheid.

Om de vaste verdeling ook in de toekomst te handhaven, bouwde Rijkswaterstaat in 2014 een nieuw regelwerk bij Pannerden. Het regelwerk is instelbaar, zodat het bij hoogwater de afvoerverdeling van het water tussen de Waal en het Pannerdensch Kanaal kan sturen.

Krib- en oeververlaging

Kribben, de stenen dwarsliggers in de rivier, zorgen ervoor dat de rivier op zijn plaats blijft en dat water, ijs, grind en zand goed worden afgevoerd. Bij hoogwater belemmeren de kribben de doorstroming. Nu de 35 kribben en 5 oevers tussen de Pannerdensche Kop en de tunnel van de Betuweroute zijn verlaagd, kan het rivierwater in het Pannerdensch Kanaal bij hoge waterstanden beter doorstromen.

Hierdoor daalt de waterstand in de Boven-Rijn bij zeer hoogwater met 5 cm en neemt de kans op overstromingen af. Zo kunnen 2 miljoen mensen in het Nederlands rivierengebied veilig blijven wonen, leven en werken.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de projectpagina Pannerdensch Kanaal: verlaging van kribben en oevers.