Nieuwsbericht

Drijvend groen in Rotterdamse binnenhaven is een succes

Gepubliceerd op: 12 oktober 2023, 11.42 uur - Laatste update: 18 oktober 2023, 09.47 uur

De drijvende groene eilanden die de afgelopen jaren in het Buizengat in de Rotterdamse binnenhaven zijn aangelegd, zijn succesvol. Rijkswaterstaat en gemeente Rotterdam hebben daarom besloten nog een stuk drijvend groen aan te leggen.

Sinds 2015 legde Rijkswaterstaat, samen met de gemeente Rotterdam, 3 eilanden met verschillende soorten planten aan in de Rotterdamse binnenhaven Buizengat. Tezamen vormt dit 460 m2 drijvend groen. Het drijvend groen zorgt niet alleen voor een groenere omgeving, maar ook voor verbetering van de waterkwaliteit.

Het drijvend groen blijkt een succes en Rijkswaterstaat en gemeente Rotterdam hebben daarom besloten te starten met het derde en laatste deel drijvend groen. Op dit moment wordt dit voorbereid en naar verwachting wordt in mei 2024 gestart met de aanleg van nog eens 540 m2 drijvend groen.

Meer leven in het water

Het drijvend groen bestaat uit drijvende matten die aan elkaar vastgemaakt zijn. Deze matten zitten met elastieken vast aan gewichten op de bodem van het water. Daardoor kunnen ze meebewegen op het getij.

Op de matten zijn verschillende soorten planten geplant. Doordat de wortels van de planten door de matten heen groeien, zorgen zij voor schuilplaatsen voor vis en ander onderwaterleven. Hierdoor verbetert de ecologische waterkwaliteit. Uiteraard groeit en bloeit het bovenop de matten ook, waardoor er groene eilanden ontstaan in de haven.

Ontwikkeling van het groen

We volgden de afgelopen jaren hoe het groen zich ontwikkeld en deden waar nodig aanpassingen. De geleerde lessen uit de aanleg van het eerste deel (een pilot) werden meegenomen bij de aanleg van de volgende 2 delen.

Door de hitte tijdens de aanleg van deze eilanden had de nieuwe aanplant moeite met ontwikkelen. Daarom zijn er na een aantal maanden een aantal nieuwe planten neergezet. Inmiddels zijn de planten goed aangeslagen en staan de eilanden vol planten.

Vissen en mosselen bevinden zich inmiddels tussen de wortels onder de eilanden en ook vogels weten de plek te vinden. De drijvende eilanden doen hun werk.