Interview

‘Dit project kent mooie duurzaamheidsresultaten’

Gepubliceerd op: 24 oktober 2023

Met het einde van de krib- en oeververlaging van het Pannerdensch Kanaal in zicht zetten de projectteams de laatste puntjes op de i. Zo rondt Wouter Maat van het Technisch Team de laatste details met aannemer Ploegam af. En bereidt Jos Haarsma, manager van het team Projectbeheersing, de interne processen voor de overdracht voor. We spreken ze beiden voor een update.

Wouter Maat - Technisch Team

‘De afgelopen weken bezochten we alle kribben en oevers’, vertelt Maat. ‘Om te kijken of alles erbij ligt zoals verwacht en afgesproken. Het was laagwater, dus konden we de gedeeltes die meestal onder water liggen ook goed zien. Daar volgde een paar laatste puntjes uit, die Ploegam inmiddels al opgelost heeft.’

Hergebruik en duurzaamheid

Aan het eind van de rit zochten Maat en Ploegam ook een oplossing voor een halve scheepvracht overgebleven stenen. ‘We kwamen met Ploegam overeen om een van de oevers daarmee verder te versterken. Daar waren we blij mee: hergebruik en duurzaamheid zijn een doelstelling van dit project. Het is ook fijn voor de beheerder, want hierdoor is minder snel toekomstig onderhoud nodig.’

Er waren tijdens het project meer kansen voor hergebruik. ‘Vroeger werden puin en misbaksels door de stenen gemengd’, aldus Maat. ‘Dat wilden wij graag uit de stenen filteren. Dus hebben we de ruimte tussen de spijlen van onze kraangrijpers precies zo ingesteld dat, na wat schudden, de goede stenen bleven zitten, en het puin eruit viel. Zo konden we de goede stenen hergebruiken.’

Er was ook nog een duurzame primeur. ‘Dit is het eerste waterbouwkundig project waarbij elektrische kranen ingezet worden. En de accu’s van die kranen werden opgeladen met een aggregaat dat aangedreven werd door gas afkomstig als restproduct van rioolwaterzuiveringsinstallaties. Kortom, dit project kent mooie duurzaamheidsresultaten.’

Jos Haarsma - Projectbeheersing

‘Mijn team en ik zijn druk met wat we “o=o” noemen: opleveren en overdragen’, zegt Haarsma. ‘Een project als dit heeft veel lopende processen op het gebied van scope, planning, budget, informatie, interne processen, kwaliteitsborging – noem maar op. Het is onze verantwoordelijkheid om alles samen te brengen. Nu, na ongeveer driekwartjaar praat- en uitzoektijd, is de daadwerkelijke overdracht dichtbij.’

Papier en digitaal

Projectbeheersing betekent: informatie verzamelen. ‘Er is zowel een papieren als een digitaal spoor’, vertelt Haarsma. ‘Papier zijn zaken zoals bouwtekeningen, contracten en brieven aan stakeholders. Digitaal bestaat uit de ICT-systemen en onderhoudssystemen waarin we alles wat gebeurd is bijhouden, zodat beheerders er mee kunnen werken. Het is een hele klus om alles goed bij te houden.’

‘Met ‘o=o’ maken we de overdracht sneller en gestroomlijnder, zodat we de overdracht in principe in 1 dag kunnen doen. Vooraf bespreken we alles wat nodig is om het project goed over te dragen, zodat we later niet voor verrassingen komen te staan.’

‘Dat betekent veel voorbereidend werk, maar zorgt er ook voor dat er geen zaken blijven liggen. Bijvoorbeeld omdat de aannemer al vertrokken is. Veel discussie en praten dus, maar uiteindelijk profiteert iedereen daarvan. Wel zo handig bij zo een complexe klus.’