Nieuwsbericht

De Rijn Verbindt Duitse en Nederlandse partners

Gepubliceerd op: 19 oktober 2023

Op donderdag 12 oktober 2023 werd het officiële startsein gegeven voor het internationale project ‘De Rijn Verbindt’. In dit project werken 10 Duitse en Nederlandse organisaties samen aan een gezonde, groene en levende Rijn. Samen met anderen werken we aan klimaatadaptatie en biodiversiteit, en aan het verbeteren van de samenwerking daarin.

De organisaties werken aan het terugdringen van plasticvervuiling, de terugkeer van trekvissen, de ontwikkeling van rivierbossen, ecologische verbindingen en organiseren tentoonstellingen over de Rijn.

‘Het gaat steeds beter, maar ik maak me ook zorgen’

In het Duitse Rees, niet geheel toevallig pal langs de Rijn gelegen, kwamen de organisaties samen om het project te lanceren. Tijdens verschillende excursies werd gesproken over het project en het belang van natuurontwikkeling. Er waren excursies naar de uiterwaarden met rivierbossen, een uitleg over beschadigde vissen en plastic, en een kort bezoek aan een traditionele vissersboot, de ankerkuil.

Rijkswaterstaat, lead-partner in dit project, werd vertegenwoordigd door Marjolijn van de Zandschulp, hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat Oost Nederland. Zij vertelde waarom het project zo belangrijk is: ‘Ik kom uit dit gebied en wat ik het allerliefste doe, is een stukje de uiterwaarden inlopen. Daar zie je dat het steeds beter gaat, maar tegelijkertijd maak ik me ook zorgen over hoe kwetsbaar dit gebied is.’

Een van die zorgen is plastic in het water. ‘Als je op onze oevers kijkt, zie je al veel vervuiling. Maar als je bijvoorbeeld het water en de bodem van de rivier gaat onderzoeken, zie je pas echt wat een drama zich daar afspeelt.’

Duits-Nederlandse samenwerking

Silke Gorißen, minister van Landbouw en Consumentenbescherming van de deelstaat Noordrijn-Westfalen was ook aanwezig. Zij vindt het belangrijk om samen te werken met, zoals ze het noemt, ‘de Nederlandse vrienden’.

‘De Rijn kent natuurlijk geen grenzen, dus natuurbescherming zou ook over landsgrenzen heen moeten. Daarom is dit project zo belangrijk, we kijken niet naar grenzen maar naar samenwerking.’

Het project is niet alleen bedoeld voor overheden en organisaties, maar ook burgers kunnen een belangrijke bijdrage leveren. ‘Door bijvoorbeeld dode vissen te tellen, kan iedereen helpen inzicht te krijgen in de gezondheid van de rivier.’

Verschillen maken samenwerking sterker

In dit project werken de Duitse en Nederlandse partners samen. Ondanks de goede samenwerking, zijn er ook verschillen. Zo merkte Thomas Schürmann, Districtspresident Bezirksregierung Düsseldorf, op dat bijeenkomsten met Nederlanders net iets anders gaan.

‘Als je in Duitsland om 10.00 uur begint, start de meeting ook echt om 10.00 uur. In Nederland wordt er eerst nog een kopje koffie gedronken en leren mensen elkaar kennen. Wij zijn soms wat zakelijker.’

Volgens Schürmann versterken dit soort verschillen de samenwerking juist. ‘We kunnen echt iets van elkaar leren. Zo kan een kopje koffie met elkaar drinken niet zo belangrijk lijken, maar dit is juist heel goed voor het onderlinge contact.’

Ook Marjolijn van de Zandschulp ziet voordelen in de verschillen. ‘Wij kunnen ook echt iets leren van de Duitse collega’s. In Nederland zijn we snel en pragmatisch, maar dit heeft ook een keerzijde. In Duitsland gaat het misschien wat trager, maar weten ze heel goed dingen voor te bereiden en te onderzoeken. Daar kunnen wij echt nog stappen in maken.’

De Rijn Verbindt

Nu het project gelanceerd is, gaan Duitse en Nederlandse organisaties de komende jaren samenwerken om de Rijn groener, gezonder en levendiger te maken.

‘We moeten met elkaar blijven ontwikkelen, met alle collega’s en partners, zodat we die levende riviernatuur ook echt vooraan zetten’, aldus Marjolijn van de Zandschulp.

Het project De Rijn Verbindt wordt financieel ondersteund door het EU Interreg VI-a-programma Deutschland-Nederland, de Provincie Gelderland en het Ministerie voor Economie, Industrie, Klimaat en Energie van Nordrhein-Westfalen. Het project wordt uitgevoerd van 2023-2026 en bouwt voort op het werk, het netwerk en de kennis ontwikkeld door de Groen Blauw Rijn Alliantie (GBRA). 

Kijk voor meer informatie op de website De Rijn Verbindt. Heeft u vragen ? Vul dan het contactformulier in!