Werkzaamheden

Van Brienenoordbrug (A16) verschillende nachten en een weekend dicht voor onderhoud; september 2023

Gepubliceerd op: 4 september 2023 - Laatste update: 22 september 2023, 14:16

In september 2023 is de hoofdrijbaan van de Van Brienenoordbrug (A16) richting Rotterdam diverse nachten en een weekend dicht in verband met geplande onderhoudswerkzaamheden.

Het betreft het beweegbare gedeelte van de brug. De parallelbaan blijft tijdens de meeste afsluitingen open. Weggebruikers moeten rekening houden met extra reistijd.

Ingekorte weekendafsluiting; 23 - 25 september 2023

In verband met de verwachte weersomstandigheden gaat een groot deel van deze werkzaamheden niet door. De weekendafsluiting is verkort en de werkzaamheden in de nacht van maandag 25 september op dinsdag 26 september zijn geannuleerd. Alleen op zondag en de vroege maandagochtend vinden nog werkzaamheden plaats. 

De hoofdrijbaan van de Van Brienenoordbrug richting Rotterdam vanaf knooppunt Ridderster tot en met de Van Brienenoordbrug is daarom alleen nog dicht vanaf zaterdagavond 23.00 uur tot maandagochtend 25 september 05.00 uur. Verkeer in deze richting wordt omgeleid via de parallelbaan.

Afsluitingen hoofdrijbaan richting Rotterdam (verkeer over de parallelbanen)

Afsluitingen van de hoofdrijbaan van de A16 richting Rotterdam vanaf knooppunt Ridderster tot en met de Van Brienenoordbrug, vinden plaats van:

 • dinsdag 5 op woensdag 6 september van 22.00 tot 05.00 uur
 • woensdag 6 op donderdag 7 september van 22.00 tot 05.00 uur
 • donderdag 7 op vrijdag 8 september van 22.00 tot 05.00 uur
 • maandag 11 op dinsdag 12 september van 22.00 tot 05.00 uur
 • dinsdag 12 op woensdag 13 september van 22.00 tot 05.00 uur
 • maandag 18 op dinsdag 19 september van 22.00 tot 05.00 uur
 • dinsdag 19 op woensdag 20 september van 22.00 tot 05.00 uur
 • zaterdagavond september 23.00 tot en met maandag 25 september 05.00 uur

Wegverkeer kan tijdens de afsluitingen richting Rotterdam gebruik maken van de parallelbaan.

Openbaar vervoer en hulpdiensten

Met de betrokken veiligheidsregio’s zijn afspraken gemaakt over het passeren van de brug, zodat de hulpverlening op peil blijft. De bussen blijven rijden maar volgen mogelijk een andere route. Raadpleeg hiervoor de website van de busmaatschappij.

Hinder voor scheepvaart

Tijdens alle afsluitingen kan de brug kan als gevolg van de werkzaamheden niet bediend worden voor de scheepvaart. Hierover gaat een Bericht aan de Scheepvaart uit. Lage scheepvaart kan wel gewoon onder de brug doorvaren.

Advies aan weggebruikers

We adviseren weggebruikers om hun reis voor te bereiden op de pagina geplande werkzaamheden.

 • Plan uw reis goed en raadpleeg voor vertrek de actuele verkeersinformatie.
 • Houd rekening met extra reistijd.
 • Pas uw reisgedrag, wanneer mogelijk, aan om vertraging door de werkzaamheden te vermijden. Bijvoorbeeld door te kiezen voor het openbaar vervoer of een andere route.
 • Volg de aanwijzingen en omleidingsroutes op de digitale informatiepanelen en gele borden, boven en langs de weg.

Onderhoudswerkzaamheden Van Brienenoordbrug

Rijkswaterstaat vervangt tijdens deze onderhoudswerkzaamheden diverse bouten in houten balken van de brug. In juni en juli 2023 hebben we al diverse houten balken (inclusief bouten) vervangen. Nu zijn de bouten aan de beurt in de balken die niet hoefden te worden vervangen.

In de weekendafsluiting van 23 tot 25 september wordt een nieuwe asfaltlaag op het brugdek aangebracht.

Om de technische staat van onder andere tunnels en bruggen te controleren, voeren we jaarlijks inspecties en testen uit. Indien nodig wordt er vervolgens onderhoud gepleegd. We vernieuwen de Van Brienenoordbrug, omdat deze brug verouderd is. Tot de renovatie van de brug is extra monitoring nodig zodat de brug goed blijft functioneren.