Interview

De mensen achter de zoutdam

Gepubliceerd op: 19 september 2023 - Laatste update: 19 september 2023, 11:13

De zoutdam is een enorme constructie en vereist flink wat vakmanschap. Met een team van 180 mensen wordt hier hard aan gewerkt, van achter de schermen tot aan de bouwplaats. We stellen graag 2 harde werkers voor: Michel en Charlotte. Beide zijn uitvoerder voor verschillende onderdelen van de zoutdam en sturen het team op de bouwplaats aan.

Michel Poots

Michel Poots is 45 jaar oud en heeft een achtergrond in MBO utiliteitsbouw.

Wat is uw functie binnen het project Selectieve Onttrekking?

‘Binnen dit project ben ik werkzaam als uitvoerder bij de bouw van de 2 pijlers van de zoutdam. Als uitvoerder ben ik verantwoordelijk voor de juiste uitvoering van het project. Bijvoorbeeld door het aansturen van personeel, het plannen van werk of bewaken van de begroting.’

Bent u vaak op de bouwplaats of zit u vooral achter uw bureau?

‘Ik ben ongeveer de helft van de tijd buiten op de bouwplaats te vinden. De andere helft zit ik achter mijn bureau.’

Wat vindt u het leukste aan uw werk voor dit project?

‘Het leukste aan dit werk vind ik vooral de complexiteit van de pijlers voor de zoutdam. Er zit weinig standaardwerk in het maken van de pijlers, maar samen weten we het te maken.’

En wat is de grootste uitdaging?

‘De grootste uitdaging is de veiligheid tijdens het bouwen. De veilige bereikbaarheid in en rond de smalle en hoge pijlers is een flinke puzzel, maar met steigers, een klimkist en bordessen krijgen we het voor elkaar.’

Wat is volgens u een onmisbare eigenschap voor uw functie?

‘Voor mij is het belangrijk om aanwezig te zijn op het werk. Door zichtbaar te zijn hoor ik meer, zie ik meer en kan ik snel schakelen.’

Charlotte

Charlotte is 24 jaar oud en heeft de opleiding HBO Civiele Techniek afgerond.

Wat is uw functie binnen het project Selectieve Onttrekking?

‘Ik werk als uitvoerder voor de bouw van de vispassage. In het landhoofd komt een vispassage, zodat de zoutdam geen barrière vormt voor de vissen.’

Bent u vaak op de bouwplaats of zit u vooral achter uw bureau?

‘Ik ben ongeveer de helft van de tijd buiten. Het verschilt per periode. Soms zijn er periodes met meer voorbereiding, dus binnen, en soms meer buiten.’

Wat vindt u het leukste aan uw werk voor dit project?

‘Het leukste vind ik dat ik buiten mijn werk voor mijn ogen zie verschijnen. Het is echt tastbaar. Uiteindelijk komt alles van mijn deel van het project via mijn bureau, beheersing van kosten, sturen op planning en het omgaan met mensen.’

En wat is de grootste uitdaging?

‘Ik ben minder ervaren, een vrouw en stuur vaak vaklieden aan. Dan is het soms zoeken om mensen mee te krijgen. Maar ik leer om op mijn strepen te staan en te reflecteren. Dit brengt mij iedere dag een stapje verder.’

Wat is volgens u een onmisbare eigenschap voor uw functie?

‘Het is essentieel om goed om te kunnen gaan met mensen. Bijvoorbeeld met interne leidinggevende, de mensen buiten, maar ook veel leveranciers en onderaannemers. Communicatie is daarin essentieel. Zonder elkaar kunnen we de klus niet klaren!’