Werkzaamheden

A2: nachtelijke afsluiting 's-Hertogenbosch richting Utrecht tussen knooppunt Deil en afrit Everdingen; 8 - 9 september 2023

Gepubliceerd op: 4 september 2023 - Laatste update: 4 september 2023, 16:17

Voor de veiligheid van ons land is het belangrijk dat de dijken goed op orde zijn. Daarom test Rijkswaterstaat samen met Waterschap Rivierenland 1 keer per jaar de coupure in de Diefdijk in de A2 ter hoogte van Everdingen. Deze proefsluiting vindt plaats in de avond en nacht van vrijdag 8 op zaterdag 9 september 2023.

Tijdens deze werkzaamheden is de A2 tussen knooppunt Deil en de afrit Everdingen (12) afgesloten voor het verkeer in de richting Utrecht. Ook zijn enkele op- en afritten dicht.

Weggebruikers moeten rekening houden met omleidingsroutes en een extra reistijd die kan oplopen tot 15 min.

Afsluitingen en omleidingsroutes richting Utrecht

Van vrijdag 8 september 22.00 tot zaterdag 9 september 07.00 uur vinden de volgende afsluitingen plaats:

  • A2 tussen knooppunt Deil en afrit Everdingen (12) afgesloten
  • verbindingswegen in knooppunt Deil; A15 vanuit Gorinchem en Nijmegen naar de A2 richting Utrecht afgesloten (vanaf 21.00 uur)
  • af- en oprit Geldermalsen (15) afgesloten (oprit vanaf 20.00 uur)
  • af- en oprit Beesd (14) afgesloten (oprit vanaf 20.00 uur)
  • af- en oprit Culemborg (13) afgesloten (oprit vanaf 20.00 uur)
  • afrit Everdingen (12) afgesloten
  • verzorgingsplaats Lingehorst (vanaf 16.00 uur) en tankstation afgesloten
  • de Diefdijk over de A2 afgesloten (vanaf 21.00 uur)

Verkeer leiden we om vanaf knooppunt Deil via de A15 richting Gorinchem om bij knooppunt Gorinchem de A27 op te gaan richting Utrecht.

Gele borden ter plaatse geven de omleidingsroutes aan.

Toelichting

Voor de veiligheid van ons land is het belangrijk dat de dijken goed op orde zijn. Dat geldt natuurlijk ook voor de coupures. Dat zijn de openingen in de dijken ten behoeve van het verkeer of ten behoeve van het uitzicht, die bij hoogwater worden dichtgezet.

Het Waterschap oefent regelmatig of het sluiten van die coupures goed verloopt en of alle materialen in goede staat verkeren. De afsluiting van de Diefdijk gebeurt met 3 betonnen balken die dwars over de rijbanen op elkaar worden gelegd. Op elkaar gestapeld hebben zij de hoogte van de rest van de Diefdijk.

De balken zijn 30 m lang en 1 m hoog en voorzien van rubberen strips voor een waterdichte afsluiting. Een balk weegt ongeveer 75 ton. Ze liggen ter plekke opgeslagen op het viaduct over de A2, de vaste opbergplek voor deze balken.

2 telescoopkranen zorgen ervoor dat ze één voor één vanaf het viaduct worden opgestapeld tot de gewenste hoogte.

Wil je weten hoe de proefsluiting in z’n werk gaat? Bekijk dan onze pagina Waterkering Diefdijk voor meer informatie over de Diefdijk.

Sluiting voor publiek zichtbaar

De sluiting van de Diefdijk is zichtbaar vanaf een afgeschermd kijkvak langs de A2 ter hoogte van de Diefdijk, aan de kant van Everdingen/Culemborg. Deze plek is bereikbaar vanaf het onderliggend wegennet.

De A2 richting Utrecht is uiteraard afgesloten om de werkzaamheden veilig uit te voeren.

Er zijn geen faciliteiten aanwezig zoals toiletten en catering of medewerkers die uitleg geven.

UNESCO werelderfgoed

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is op 26 juli 2021 uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO.

De Hollandse Waterlinies bestaan uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Ze vormen een verdedigingssysteem dat zich over 200 km uitstrekt. De Diefdijk is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Meer informatie werkzaamheden A2

Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden op de pagina geplande werkzaamheden van Rijkswaterstaat Verkeersinformatie.