Nieuwsbericht

In de bandensporen van opa Van Leent

Gepubliceerd op: 4 augustus 2023

Het is 20 juli 1964 als Bert van Leent als allereerste met zijn vrachtwagen over de splinternieuwe Haringvlietbrug rijdt en hem hiermee officieel opent. 59 jaar later treedt kleinzoon Bart in zijn bandensporen door de allereerste te zijn die over de gerenoveerde klep van de Haringvlietbrug rijdt. Uiteraard met zijn vrachtwagen.

‘Super dat we weer gebruik kunnen maken van een veilige brug richting de Hoeksche Waard!’ meent een trotse Bart.

60 jaar geleden werkte Bert van Leent als vrachtwagenchauffeur en vervoerde hij onder meer bouwmaterialen voor de geplande Haringvlietbrug. Beton, zand… Alles om een goede verbinding te realiseren tussen de Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee en West-Noord-Brabant.

Kleinzoon Bart van Leent: ‘Mijn opa verleende ook hand- en spandiensten en was kind aan huis bij dit grootschalige project. Op zich was het dus niet zo gek juist hij werd gevraagd de brug officieel te openen door er als allereerste met zijn vrachtwagen overheen te rijden.’

Van shovel naar vrachtwagen

Inmiddels is Bart zelf ook vrachtwagenchauffeur én maakt hij dagelijks gebruik van de Haringvlietbrug. ‘Ik vervoer hoofdzakelijk bouwmachines’, geeft hij aan. Ik rijd sowieso 2 keer per dag over de brug wanneer ik vanuit mijn woonplaats Den Bommel naar mijn werk in Piershill rijdt. Maar mochten de ritten zo gepland zijn, dan zie ik de brug soms wel 4 of 6 keer per dag!’

Renovatie Haringvlietbrug

Bart was goed op de hoogte van het feit dat de Haringvlietbrug aan groot onderhoud toe was. ‘Rijkswaterstaat communiceerde al in een vroeg stadium duidelijk dat de brug een tijdje dicht moest om diverse technische systemen te onderhouden en te vervangen. Ook ik ontkwam er dus niet aan om mijn werktijden op te rekken, omdat ik meer tijd nodig had om bij mijn baas en weer thuis te komen. Lastig? Enerzijds wel, maar laten we eerlijk zijn: een veilige brug is toch wel het allerbelangrijkste.’

Lumineus idee

De dag voordat de renovatie zou beginnen verzuchtte Bart ’s avonds bij een aantal vrienden: ‘Tja, dan ben ik nu voor de laatste keer over de brug gereden die mijn opa ooit opende.’ Deze opmerking bleef hangen en een lumineus idee werd geboren: Zou het niet geweldig zijn als de kleinzoon van de allereerste gebruiker de gerenoveerde brug zou openen?

‘Een van mijn vrienden heeft Rijkswaterstaat benaderd en daar vonden ze het een hartstikke leuk idee. Dat betekent dat ik vrijdag 4 augustus 2023 in de middag aanwezig mag zijn aan de noordkant van de brug om deze als eerste op te rijden.' 

'Uiteindelijk heeft het binnen de familie ook het een en ander los gemaakt, want mijn tante – die op de foto uit 1964 bij mijn oma op schoot zit – wilde dolgraag mee. Gelukkig was dat geen probleem en word ik vrijdag door 11 mensen uitgezwaaid wanneer ik over een gerenoveerde Haringvlietbrug naar het zuiden rijd.’