Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat stelt 10 juni 2023 hitteprotocol in

Gepubliceerd op: 9 juni 2023

Rijkswaterstaat neemt zaterdag 10 juni 2023 extra maatregelen vanwege de verwachte hoge temperaturen. Van 10.00 tot 22.00 uur gaat het zogenoemde hitteprotocol in. Dit houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan direct worden geholpen.

We vinden het onwenselijk dat gestrande weggebruikers bij hoge temperaturen langdurig in de zon op een berger moeten wachten. Daarom zorgen we tijdens deze warme dagen zo snel mogelijk voor een berger die de weggebruiker naar een locatie met voorzieningen brengt, zoals een tankstation. Daar kan de schaduw worden opgezocht en zijn water en andere voorzieningen aanwezig.

30 graden of hoger

Het hitteprotocol geldt in de provincies waar het KNMI verwacht dat de temperatuur stijgt naar 30 graden of hoger. Vooralsnog geldt het protocol zaterdag 10 juni voor de provincies Gelderland, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland, Zeeland, Brabant en Limburg.

Tips voor weggebruikers

Het advies aan de weggebruikers is zich goed voor te bereiden en alert te zijn bij hitte. Neem voldoende drinkwater mee, mede omdat de concentratie door hitte kan afnemen.

Daarnaast is het ook handig om een paraplu mee te nemen, deze kan als parasol dienen als je bij pech veilig achter de vangrail op een weginspecteur of de berger wacht. Luister voor alle tips en meer informatie ook naar onze podcast over het hitteprotocol.

Wat te doen bij pech?

Bij lagere temperaturen, als het hitteprotocol niet van kracht is, kunnen gestrande automobilisten van wie het voertuig veilig op een recht stuk vluchtstrook staat en die zelf veilig achter de vangrail kunnen staan, zelf een pechhulporganisatie bellen voor hulp.

Staan zij niet veilig, dan kunnen zij Rijkswaterstaat bellen via 0800-8002 en bij een noodsituatie de politie via 112. Meer hierover op de pagina Pech op de snelweg.